Nicole Dorrestijn en Sander Vlaar begonnen jaren geleden hun eigen bergingsbedrijf Bergnet en zijn inmiddels ook actief met pechhulp.
Nicole Dorrestijn en Sander Vlaar begonnen jaren geleden hun eigen bergingsbedrijf Bergnet en zijn inmiddels ook actief met pechhulp. Foto: Bob Awick

'Van papa-en-mamabedrijf uitgegroeid tot organisatie'

BLARICUM - Bergnet in Blaricum zit bij velen nog in het geheugen als Dorrestijn, het bergingsbedrijf van Teus. Zijn dochter Nicole begon echter met haar man Sander Vlaar in 2002 Bergnet in Amsterdam en nam een jaar later de vestiging in Blaricum over. Het bedrijf heeft inmiddels ook vestigingen in Lelystad, Almere, Amersfoort en Haarlem.

door Carin van den Berg

Velen kennen de kenmerkende gele wagens wel van ongelukken. Vaak staan deze ook op de foto's in het BELNieuws. "Dat is verzekeringswerk. Dat wordt elke drie jaar aanbesteed", zegt Sander. Hij heeft een marketingachtergrond en houdt zich onder andere bezig met het binnenhalen van klanten. Nicole heeft een financiƫle achtergrond en neemt deze kant van het bedrijf voor haar rekening, net zoals de personeelszaken.
"Vanwege dit verzekeringswerk hebben we ook meerdere locaties", legt Sander uit. "Verzekeringsbedrijven willen dat een auto in de buurt gestald wordt voor bijvoorbeeld de taxatie, maar ook voor het geval eigenaren nog spullen uit de auto moeten halen." De vestiging in Blaricum is daarom van belang voor het werk in de omgeving.
Nicole: "Hier werkt ook eigenlijk nog steeds hetzelfde clubje als vroeger bij mijn vader. Het is een heel hecht clubje en ze kunnen heel zelfstandig werken." In de garages op het terrein staan 6 tot 7 wagens paraat om de weg op te gaan als het nodig is. "Als iemand stil komt te staan op de weg of er gebeurt een ongeluk, dan bellen ze vaak naar het nummer op de groene kaart. De verzekering meldt dat via het Landelijk Centraal Meldpunt Verzekeringen dan elektronisch direct bij ons en dan weten wij waar we naartoe moeten. In Amsterdam zit de planning, die vervolgens de rit kan uitzetten. Op de vrachtwagen zit tegenwoordig ook een computer, dus de chauffeur kan zien waar hij naartoe moet en wat er aan de hand is." Elke drie jaar moet Bergnet er weer voor zorgen dat zij dit werk aanbesteed krijgt en dat is best spannend. "Vaak is de prijs doorslaggevend. Door ons bedrijf efficiƫnt in te richten, kunnen wij daar competitief in zijn. Uiteindelijk biedt namelijk ieder bergingsbedrijf dezelfde dienst, dus daar kun je het verschil niet in maken", aldus Sander.

Pechhulp
Hoewel het verzekeringswerk een belangrijke inkomstenbron is voor het bedrijf, is het niet het enige wat Bergnet doet. "Inmiddels verlenen we zo'n 15.000 keer per jaar ook pechhulp", vertelt Sander. "Dat was best een omslag in het bedrijf. We hebben alle voertuigen zo uitgerust dat zij zowel een berging kunnen doen als de spullen voor eerste hulp bij pech bij zich hebben. Je moet dan denken aan uitleesapparatuur, een sleutelset, lucht om banden te kunnen repareren. De chauffeurs zijn ook allemaal multi-inzetbaar en kunnen allemaal hulp aan automobilisten met pech verlenen", gaat Nicole verder.
Als er een telefoontje voor hulp bij pech binnenkomt, wordt het dichtstbijzijnde voertuig van Bergnet ernaartoe gestuurd. Sander: "Er zit een autovolgsysteem op de wagens, dus wij kunnen precies zien waar de voertuigen zich bevinden." Nicole: "Op die manier kunnen we iemand ook vrij nauwkeurig laten weten hoe lang het duurt wanneer iemand bij hen is. We hebben gemerkt dat mensen er echt wel begrip voor hebben dat het soms wat langer kan duren. Ze stellen zich dan daarop in."
Om klanten voor de pechhulp te vinden, zet Sander vooral in op digitale middelen. "We zorgen dat we makkelijk via Google te vinden zijn. Mensen kunnen online ook heel makkelijk om hulp vragen via een pechhulpappje en direct betalen." Reviews van tevreden klanten spelen daar ook een grote rol in. "We kregen onlangs onze 600ste review binnen en meer dan 98% van de mensen die een review heeft achtergelaten zou ons bij anderen aanraden", vertelt hij trots. Vooral op klantvriendelijkheid zetten Nicole en Sander in. "We zijn een mensenbedrijf. Een autohulpdienst die mensen helpt. Dat moeten we ook uitstralen. Al vanaf het eerste moment dat iemand ons belt om hulp."

"We zijn van een papa-en-mamabedrijf uitgegroeid naar een organisatie", vat Nicole de veranderingen samen. Familie speelt daar nog steeds een rol in. "Mijn broer Jeroen werkt ook in ons bedrijf en af en toe stapt ook mijn vader nog eens in een wagen. Mijn vader en moeder zijn ook allebei trots op wat we doen."

Overal in de regio kun je het bedrijf tegenkomen bij ongelukken of pech.