De strijdbare Rolf Knap voor het Rosa Spier Huis, dat op een andere plek opnieuw gebouwd wordt als de plannen doorgaan.
De strijdbare Rolf Knap voor het Rosa Spier Huis, dat op een andere plek opnieuw gebouwd wordt als de plannen doorgaan. Foto: Bob Awick

Strijden tegen nieuwbouw

LAREN - Rolf Knap, bewoner van het Rosa Spier Huis in Laren sinds eind juli 2014, verzet zich met alles wat hij in zich heeft tegen de nieuwbouw van het wooncentrum voor ouderen aan de Hector Treublaan 1. Daarom wil hij een comité oprichten met de naam 'Comité Rosa Spier Huis, verhuizen en slopen NEE'.

Daarom wordt er op 12 september om 20.00 uur een oprichtingsvergadering gehouden in het Brinkhuis. "Hier kan iedereen binnenlopen", zegt Jack de Lange, die bestuurslid is van het comité in oprichting.
De grootste bezwaren die er zijn tegen nieuwbouw zijn de locatie aan de snelweg A1 en de grootschaligheid van het complex. De Lange woont niet in het Rosa Spier Huis, maar maakte zich hier ook al langer druk over. "Die nieuwe locatie is een ellendeplek. Je hebt last van het geluid van de snelweg en het fijnstof. Bovendien ligt het aan het bittere einde van Laren met een grote schutting tegen de A1. Als ouderen naar deze plek moeten verhuizen, is de sociale verbinding met het dorp weg."
Knap: "Ze willen er bovendien veel meer woningen gaan bouwen. Dan gaat de kleinschaligheid van het complex verloren. Er komen bijvoorbeeld ook zorgwoningen. Deze nieuwbouw is bovendien kostenverslindend, terwijl renovatie op het terrein aan de Esseboom een stuk goedkoper kan."

Bouwvergunning
Hoewel het nieuwbouwproces al in een vergevorderd stadium is, geloven de beide heren erin dat ze het nog tegen kunnen houden. "De bouwvergunning moet nog verleend worden en wij geloven dat die juridisch aan te vechten is. Ik heb ervaring met de bouwwereld en zie dat hier heel veel scheef zit", zegt Knap. Hij zou niet de enige zijn. "Gijs Vorstman van de Stichting Behoud Rosa Spier Erfgoed is architect. Hij heeft ook naar de plannen gekeken en is het met ons eens."

Jan Philips, adjunct-directeur van het Rosa Spier Huis, is op de hoogte van de bezwaren van de heren en zegt dat het hun goed democratisch recht is om tegen de plannen te zijn. "Wel is het jammer dat we de heer Knap nooit hebben gezien op bijvoorbeeld de informatiebijeenkomsten. Wij hebben de indruk dat hij niet goed ingelicht is. We hebben ook een gesprek met hem en de heer De Lange gehad." Dat heeft de partijen echter niet bij elkaar gebracht.

Afgekeurd
Philips legt uit dat het tehuis al 11 jaar geleden is afgekeurd door het zorgkantoor. "Het is gebouwd in een tijd dat de visie op zorg heel anders was. Toen mocht je niets mankeren om in een bejaardentehuis te wonen. Nu mankeren ouderen van alles als ze kans maken op een plek in de ouderenhuisvesting." Al jaren is het Rosa Spier Huis daarom bezig met nieuwbouwplannen. Na een lang traject is het nu bijna zover. "De definitieve ontwerpen zijn eind deze maand klaar. Dan gaan we de bewoners, de medewerkers en vrijwilligers weer informeren. Ook voor omwonenden van de nieuwe locatie en andere geïnteresseerden komt er een informatieavond."

Aangepast
De massaliteit van het complex weerlegt hij. "We hebben de plannen al weer aangepast naar de wensen van de bewoners. Die wilden bijvoorbeeld niet naar buiten om bij de culturele voorziening te komen. Dat kunnen we ons ook wel voorstellen. Er komen dus twee woonblokken met een verbinding naar de culturele voorzieningen." De hoogte van de gebouwen op het terrein wordt maximaal vier verdiepingen hoog. "De bomen daar zijn zo groot, het gebouw zou daar niet bovenuit steken."
Wel komen er meer woningen dan nu in het huidige Rosa Spier Huis aanwezig zijn. "Nu hebben we plek voor 70 bewoners. Dat worden er 130, waarvan er 45 in een zorgafdeling. Dat is nodig om financieel gezond te blijven. Bovendien staan er nu 280 mensen op de wachtlijst. Er is dus ook wel vraag naar." Of de bouwvergunning nog een obstakel wordt? "Daarover besluit de gemeente. Zij zijn in het proces meegenomen. Wij hebben alles goed voorbereid en aan alle voorwaarden om te kunnen gaan bouwen tot nu toe voldaan."