Tettie de Vries is gastvrouw bij Singer Laren en assisteert ook bij rondleidingen voor dementerenden en hun mantelzorgers.
Tettie de Vries is gastvrouw bij Singer Laren en assisteert ook bij rondleidingen voor dementerenden en hun mantelzorgers. Foto: Bob Awick

'De meeste bezoekers
zijn heel enthousiast'

LAREN - Laren zet vrijwilligers in het zonnetje met een avond op 9 september waar iedereen welkom is die iets voor een vereniging, club, kerk of buurt doet. Wij spraken voor het BELNieuws alvast met enkele vrijwilligers over het werk dat zij met hart en ziel doen. Vandaag het verhaal van Tettie de Vries. Zij is gastvrouw bij Singer Laren en helpt mee bij de rondleidingen van Onvergetelijk Singer voor mensen met dementie.

door Koosje de Beer

"Een vriendin vroeg drie jaar geleden of ik geen vrijwilligerswerk wilde doen bij het Singer museum", vertelt Tettie de Vries enthousiast. "Er waren mensen nodig en het leek mij direct leuk."

Kunstliefhebber
"Ik ben een echte kunstliefhebber en had eerder al gewerkt als vrijwilliger bij het theater. Daardoor wist ik dat de sfeer bij Singer goed was." Tettie staat sindsdien twee keer per maand als gastvrouw bij de uitgiftebalie van de audiotours in de ochtenddienst van 11.00 tot 14.00 uur of de middagdienst van 14.00 tot 15.00 uur. Behalve de audiotours deelt ze tijdens haar dienst ook speurtochten uit voor de kinderen en beantwoordt ze de vragen die bezoekers hebben.

Bezoekers
De vragen die ze krijgt zijn heel verschillend en vooral het contact met de bezoekers maakt dit vrijwilligerswerk volgens haar zeggen altijd weer verrassend. "Zo is het opvallend dat 99,9% van de bezoekers altijd heel enthousiast is, maar dat dan plotseling iemand zegt dat het nergens over gaat." Ze vervolgt dat dit soort negatieve opmerkingen haar zeker niet uit het veld slaan. "Integendeel! Dat maakt het werk juist interessant. Ik wil dan altijd weten waarom. Mensen mogen een tentoonstelling ook niet leuk vinden. Soms hebben ze daar best goede redenen voor."

Dementie
Sinds kort maakt het programma 'Onvergetelijk Singer', dat bestaat uit rondleidingen voor mensen met lichte dementie, deel uit van het vaste aanbod van het museum. Het programma is in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven opgezet met als doel om de kunstcollectie ook voor deze groep en hun mantelzorgers toegankelijk te maken.

'Mensen mogen een tentoonstelling ook
niet leuk vinden'

Uitprobeerfase
Elke eerste vrijdag van de maand is er een vaste rondleiding, maar bij de receptie kunnen ook losse rondleidingen worden aangevraagd. Het programma is in juni officieel van start gegaan, maar als vrijwilliger is Tettie ook betrokken geweest bij de uitprobeerfase.

Succes
"Singer heeft dit programma heel serieus aangepakt", blikt ze terug. "Ook wij als vrijwilligers hebben een cursus van een paar dagen gevolgd waarin ons is verteld wat dementie inhoudt en wat we vooral wel en niet moeten doen. Zo nemen we niet de taken van de mantelzorgers over, maar maken de rondleiding wel tot een succes door koffie en thee aan te bieden en te zorgen dat iedereen goed zit en alles goed kan horen. Verder verzorgt een vaste kracht van Singer de rondleiding en beantwoorden wij de praktische vragen."

Tegenstrijdig
Afgelopen dinsdag heeft Tettie nog bij een losse rondleiding geholpen en al met al vindt ze dat een mooie uitbreiding van haar vrijwilligerswerk bij het museum. "Dementie is natuurlijk een vreselijke ziekte, maar je merkt dat het bezoek iets doet met de mensen. Ze zijn even in een andere wereld en dat wekt interesse bij elke bezoeker, op zijn eigen manier. Misschien klinkt het wat tegenstrijdig, maar daardoor ben ik na afloop van een rondleiding toch altijd vrolijk omdat ik daar bij kon zijn."