De ravage die de brand heeft aangericht. Direct werd naar de oorzaak onderzoek gedaan.
De ravage die de brand heeft aangericht. Direct werd naar de oorzaak onderzoek gedaan. Foto: Bastiaan Miché

Brand houtzagerijterrein Laren ontstaan in oven

LAREN - De brand die woensdagavond woedde op het terrein van houtzagerij Van Dijk bij de Firma Zwarthout aan de Zijtak in Laren is waarschijnlijk ontstaan in een oven van een van de daar gevestigde bedrijven. Dit is gebleken uit forensisch onderzoek van de politie, meldt de gemeente Laren.

"Er zijn geen aanwijzingen voor brandstichting. De politie heeft daarmee haar onderzoek afgesloten", aldus de gemeente. Locoburgemeester Ton Stam was tijdens de brand ter plekke aanwezig: "Onze eerste zorg ging uit naar omwonenden. Het is natuurlijk vreselijk dat zij dit weer moeten meemaken. Ik ben blij dat de brand snel onder controle was en dat de schade aan woningen beperkt lijkt te zijn."

Gasflessen
De brand brak vorige week rond 21.45 uur uit, waarna de hulpdiensten direct uitrukten met groot materieel en snel ter plaatse waren. Naast de brandweer Laren waren er wagens en manschappen aanwezig uit Huizen, Hilversum en 's-Graveland. "We hadden al vrij snel in de gaten dat het niet zo'n grote brand was als eerder. Wel zijn op het terrein enkele gasflessen geëxplodeerd", aldus een woordvoerder. De brandweer is nog tot diep in de nacht bezig geweest met nablussen en de politie is meteen gestart met het onderzoek. De gemeente Laren heeft vervolgens de volgende dag, in overleg met brandweer en politie, besloten om het resultaat van het onderzoek snel publiekelijk kenbaar te maken om onrust te voorkomen. De brand was in 2011 wel aangestoken en de emoties zaten merkbaar nog hoog.
"Heel Laren moet die knallen gehoord hebben", zegt een mevrouw die op de Zijtak kijkt naar waar de flinke brand woedde. "Het was heel eng", zegt de overbuurvrouw. Ze lag net in bed toen ze twee knallen hoorde, gevolgd door nog één of twee knallen. "Door de klap schoot de trap naar zolder naar beneden." Een achterbuurvrouw meldt dat ze een gat in een dakje heeft van haar schuurtje door een explosie. "Dat dakje bleek ook nog eens van asbest te zijn."
Lees verder op pagina 7.


Mogelijke sluiting azc Laren

LAREN - "We zijn op zijn zachtst gezegd verwonderd als regio dat dit nu gebeurt. We hebben ons zo hard gemaakt voor de opvang hier en bestuurlijk onze nek uitgestoken", stellen de regiobestuurders naar aanleiding van het voorlopig stopzetten van het huisvesten van vluchtelingen in azc Laren op het terrein van Crailo.

"We hebben het idee dat er nu alleen op korte termijn wordt nagedacht over een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. De situatie in het Midden-Oosten is echter heel onstabiel en ook de deal met Turkije staat op losse schroeven."
Vorige week werden de bestuurders, net als de vrijwilligers en andere belanghebbenden, ingelicht over het stopzetten van de opvang. Dit leidde zaterdag al tot een demonstratie van de bewoners, die het zat zijn om van azc naar azc te verhuizen en ook graag duidelijkheid willen hebben. Ook zondag wilden ze demonstreren, maar dat wist burgemeester Elbert Roest in de kiem te smoren door met de bewoners in gesprek te gaan.

Duidelijkheid
Begin september komt er meer duidelijkheid over de status van het azc Laren. Dan is er een zogeheten landelijke regietafel waar onder andere staatssecretaris Klaas Dijkhoff en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepalen hoe om te gaan met de vluchtelingenopvang in heel Nederland. Hier zullen namens de regio ook burgemeester Pieter Broertjes uit Hilversum aanschuiven, samen met zijn Larense evenknie Elbert Roest.
"Voor ons als regio is het van belang dat daar wordt toegelicht wat het nieuwe landelijke beleid wordt als het gaat om de opvang van vluchtelingen", stellen de zeven regiogemeenten, die zich hard hadden gemaakt voor de opvang op het terrein van Crailo. Een belangrijk aspect dat hierbij aan de orde zal komen is hoe om te gaan met de inspanningen en gemaakte investeringen tot nu toe.

Lees verder op pagina 2.