Brenda van Laar maakte maandag de eerste rit met haar paardentram in Blaricum.
Brenda van Laar maakte maandag de eerste rit met haar paardentram in Blaricum. Foto: Bob Awick

'Het was heel hard werken om het allemaal op tijd af te krijgen'

BLARICUM/LAREN - "Maandag heb ik mijn eerste rit gemaakt. Dat was ongelooflijk leuk." In de serie 'Hoe is het met…?' blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we Brenda van Laar. Zij is verantwoordelijk voor de realisatie van de historische paardentram door de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren. De tram moet herinneringen oproepen aan de oude tramlijn die rond 1930 in het Gooi reed en ook wel bekend stond als de Gooische Moordenaar.

door Floris Hulleman

Brenda heeft ruim twee jaar aan het plan gewerkt rondom de paardentram. Maandag kon hij voor het eerst gebruikt worden tijdens de Blaricumse kermis. "Alles is geweldig verlopen. Blaricum heeft natuurlijk hele smalle straatjes en ik moest daar met de grote kar doorheen", vertelt Van Laar. "Ik kreeg veel bekijks. Het was feestweek in Blaricum, dus er waren veel mensen die even een foto namen. Dat was heel bijzonder."

Een jaar geleden vertelde de initiatiefneemster aan deze krant haar plannen. "Het wordt een soort lijndienst tussen Huizen en Laren, waar mensen kunnen opstappen. Het is vooral de bedoelingen dat hij op markt- en zaterdagen gaat rijden en tijdens activiteiten, braderieën en feestdagen als de Huizerdag of de kermis in Laren."

Leuk initiatief
Middels een brief stelde ze de betrokken gemeenten op de hoogte van haar plannen. De gemeenten Huizen en Laren waren meteen enthousiast en gingen in gesprek met Van Laar. De gemeente Huizen beloofde om haltes te plaatsen. "De paardentram is een leuk initiatief dat wij graag ondersteunen. Huizen wil graag haltes in het Oude Dorp en de Oude Haven. Met de tram in onze regio is er een extra leuk toeristisch initiatief voor bewoners en bezoekers om de mooie verschillende locaties in de regio te bezoeken", aldus de Huizer wethouder Marloes Verbeek.

Ook Laren vindt het een goed initiatief. "Wij zien dit als een leuk particulier alternatief om van het pittoreske Laren en Blaricum te genieten. Wij hopen dan ook dat er veelvuldig gebruik van gemaakt wordt", meldt de Larense wethouder Tijmen Smit. De burgemeester van Blaricum, Joan de Zwart-Bloch, hoopt dat veel mensen gebruik zullen maken van de paardentram. "Het is een erg leuk en mooi initiatief om op zo'n nostalgische manier verbinding te maken tussen de drie dorpen", aldus de Blaricumse burgemeester in haar reactie.
Tot nu toe heeft alleen de gemeente Huizen toegezegd om ook een financiële bijdrage te doen, buiten het leveren van de haltes voor de paardentram.

Vorige maand kwam de kar voor de paardentram binnen. "Het was heel hard werken om hem af te krijgen." Zo moesten er nieuwe banden onder en is de hele kar opnieuw in de verf gezet. Ze is ruim een jaar op zoek geweest naar het juiste type.

Het idee is dus dat de paardentram elke week zal gaan rijden. "Vanaf zaterdag zal ik voor de gemeente Huizen gaan rijden. Snel daarna zal ik de route af hebben." Bij het ontwerp van de route moet Van Laar rekening houden met sponsors. "Die willen graag dat ik voor de deur stop."

Terugkijkend is de initiatiefneemster trots op wat ze heeft bereikt. Met steun van de betrokken gemeenten, enthousiaste sponsors en positieve reacties is het een succes te noemen. Ze is dan ook dolblij om eindelijk aan de slag te gaan met de paardentram.