Als het aan het college ligt, gaat de bus hier straks over rijden.
Als het aan het college ligt, gaat de bus hier straks over rijden. Foto: Bob Awick

College Blaricum kiest tracé meerijden Meent voor snelle bus

BLARICUM - Het college van Burgemeester en Wethouders van Blaricum gaat de gemeenteraad voorstellen om wat betreft het HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) te kiezen voor een tracé waarin meerijden via de Meent wordt gerealiseerd. Het voorstel zal vermoedelijk tijdens de raadsvergadering van 20 september op de agenda staan.

Als voorwaarde stelt het college dan wel dat de vrije busbaan geen deel uitmaakt van het traject Huizen-Blaricum voor de snelle bus. Verder stelt het college de raad voor om toe te treden tot de stuurgroep van het project HOV 't Gooi.

Geen alternatief
"De afgelopen twee jaar zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar alternatieve tracés over het Merk. Geen enkel alternatief blijkt echter voldoende HOV-waardig te zijn", stelt het college.
"De stuurgroep HOV 't Gooi heeft aangegeven nu verder te willen met het project. Het college van Blaricum hecht aan HOV, mede op basis van recent onderzoek dat uitwijst dat bereikbaarheid in de toekomst een belangrijke voorwaarde is voor de economische groei en de daarmee samenhangende werkgelegenheid in de regio Gooi en Vechtstreek."

Huizen
Blaricum trok de laatste tijd met de gemeente Huizen op om samen te kijken of meerijden over 't Merk bewerkstelligd kan worden, maar kiest nu voor een andere koers. De Huizer wethouder Gerrit Pas laat in een reactie weten: "Meerijden over de Meent heeft niet de eerste voorkeur." Hij ziet echter wel een lichtpuntje in het Blaricumse standpunt. "We constateren wel in positieve zin dat Blaricum als voorwaarde stelt dat de vrije busbaan geen deel uitmaakt van het tracé Huizen-Blaricum. Dit is namelijk voor Huizen steeds een belangrijk breekpunt geweest. Als meerijden via 't Merk toch niet haalbaar blijkt te zijn, dan kan de voorwaarde van de gemeente Blaricum - het laten vervallen van de vrije busbaan - in belangrijke mate bijdragen aan een bestuurlijke oplossing waarbij wordt meegereden via de Blaricummer Meent."
Huizen wacht nu de standpunten van de gemeenteraad van Blaricum en de provincie Noord-Holland over dit voorstel van het college van de gemeente Blaricum af, maar blijft bij haar mening dat meerijden over 't Merk ook HOV-waardig is.