Mariska en Jan Damen in de showroom van hun bedrijf in de Blaricummermeent.
Mariska en Jan Damen in de showroom van hun bedrijf in de Blaricummermeent. Foto's: Bob Awick

Van sportprijzen tot persoonlijke gegraveerde geschenken

BLARICUM - Wie hier in de regio een beker heeft met daarop een gegraveerd plaatje, heeft waarschijnlijk een product van Damen Graveert in zijn handen gehad. Het bedrijf zit sinds mei dit jaar aan de Binnendelta 15C in de Blaricummermeent, maar bestaat al ruim 25 jaar. Eigenaren Mariska en Jan Damen vertellen in dit laatste verhaal in de zomerserie 'Achter de schermen bij...' over hun bedrijf.

door Carin van den Berg

"We zijn ruim 25 jaar geleden begonnen op de Beemsterboerstraat in Huizen als Victory Sportprijzen. Sportprijzen en graveren hoort bij elkaar. Vroeger ging dat nog met de hand en moest je voor elke prijs de letters erin schuiven. Heel bewerkelijk", vertelt Mariska. Zij en haar man Jan studeerden beiden toen nog en het was een idee van haar vader. "We konden zo onze stage overslaan en zijn begonnen."

Webshop
Het bedrijf ging met zijn tijd mee en toen de graveermachines hun intrede deden, schaften ze er meteen een aan. "Je kon er alleen plaatjes mee graveren, maar het scheelde wel veel tijd", zegt Jan. Toen de computer zijn intrede deed, werd het nog een stuk makkelijker. Mariska: "Er kwamen ook steeds meer mensen die zelf met spullen kwamen om te graveren. Daardoor ontstond het idee voor een webshop waar we zelf kwalitatief goede producten konden verkopen." Ze vertelt dat ze het idee wilde uittesten en daarom een poëzieversje van een vriendin in een vaas graveerde en deze cadeau gaf. "Dat was een schot in de roos." In 2007 zag hun webshop onuitwisbaar.nl het licht en inmiddels zijn daar 175 verschillende spullen te bestellen die met een persoonlijke tekst kunnen worden gegraveerd. "Voordat we gaan graveren, sturen we altijd een voorbeeld", licht Jan het proces toe. Hij heeft een grafische achtergrond. Als voorbeeld neemt hij het ontwerp voor een broodplank en laat zien hoe hij het ontwerp maakt. "Dit sturen we dan naar een klant en als deze akkoord geeft, dan gaan we het er zo ingraveren." In dit geval gebeurt dat met de lasergraveermachine. De broodplank wordt erin gelegd en de laser brandt het ontwerp in het hout. "Voor ons is het belangrijk dat producten die we leveren steeds van dezelfde kwaliteit zijn. Zeker met hout is dat belangrijk. Als er een knoest of een rare nerf in zit, werkt dat niet. Ook bij grotere opdrachten zoek ik dan vaak bij onze leverancier de planken uit die aan deze kwaliteit voldoen", gaat Mariska verder.
Door alle vernieuwingen groeide het bedrijf uit zijn jasje op de plek in Huizen. Jan: "Zo'n 2,5 jaar geleden zijn we daarom gaan kijken naar een nieuwe plek. We zijn uiteindelijk in de Blaricummermeent uitgekomen. Hier konden we de bedrijfsruimte helemaal aan onze wensen aanpassen. Het ligt net even buiten Huizen, maar je bent er zo." In mei konden ze het pand betrekken en het was meteen ook de gelegenheid om de naam van het bedrijf aan te passen. "We doen nog steeds de sportprijzen, maar er komt steeds meer nadruk op het graveren te liggen, dus hebben we gekozen om verder te gaan als Damen Graveert."

Het bedrijf heeft boven een showroom waar diverse bekers en prijzen staan en de geschenken van de webshop. Aan de wand een foto van een grote letterbak met daarin de letters Damen Graveert. Het verwijst naar de wortels van het bedrijf. Beneden staan de diverse graveermachines en een voorraad van artikelen die op bestelling meteen kunnen worden gegraveerd als het ontwerp is goedgekeurd.

Telefoons
"We werken inmiddels ook in opdracht van grote gerenommeerde bedrijven. Die zetten grote opdrachten uit en dan is het hard werken. Ook graveren we bijvoorbeeld alle telefoons en tablets voor bedrijven of een gemeente. Zo is duidelijk van wie welke telefoon is. Vaak maken we dat compleet met een logo", vertelt Jan.

Meegroeien
Daarbij kan van alles de revue passeren. "Bijvoorbeeld WC-ontstoppers met een bedrijfslogo, kledinghangers, maar ook hondenpenningen of grafbordjes." Inmiddels heeft het bedrijf nu drie pijlers: sportprijzen, een webshop en het in opdracht graveren. "Dat laatste groeit nog steeds en daarom is het fijn dat we nu hier zitten. Hier kunnen we nog meegroeien en eventueel nog grotere graveermachines neerzetten."

'Als er een knoest of een rare nerf in zit, werkt dat niet'
Met nat graveren wordt zonder schade en messcherp de tekst erin gezet.