Onder anderen Rita uit Roemenië werd op de gevoelige plaat vastgelegd.
Onder anderen Rita uit Roemenië werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Foto: Monique Neelen

Expo You-R-O-Teens, eyes on Future

LAREN - De expositiewand (h)Artgalerij in het Brinkhuis in Laren toont tot 26 september de expositie 'You-R-O-teens'. De expositie bestaat uit fotoportretten van Europese tieners tussen de twaalf en negentien jaar, in tekst aangevuld met hun dromen en gedachten over hun toekomst in de EU. Daarnaast zijn er snapshots te zien van de omgeving waarin zij wonen.

De portretten zijn gemaakt door fotografe Monique Neelen. De snapshots zijn van Peter Hardewijn. Zij maakten deze van 2012 tot 2015 tijdens hun reizen door Europa. Het Brinkhuis is de zesde locatie waar de foto's te zien zijn. Eerder hingen ze o.m. in de Centrale Openbare Bibliotheek en bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Groeiproces
Monique: "Peter en ik zijn geïnteresseerd in de Europese ontwikkeling dat soms lijkt op het groeiproces van een tiener. We bedachten dat het interessant zou zijn om portretten te maken van tieners in alle 29 EU-landen en ze tegelijkertijd te vragen hoe ze hun toekomst in de EU zien. Er is zo veel discussie en rumoer over Europa dat ik benieuwd was naar hun ideeën daarover. Allemaal hebben ze daar iets over geschreven en die teksten zijn onderdeel van de tentoonstelling."

De tieners ontmoetten zij in hun eigen omgeving: hun kamer, hun woning of op een plek die zij zelf mochten kiezen. "Van 2012 tot 2015 zijn we steeds een paar maanden per jaar op reis geweest met ons campertje. Het was geweldig om allerlei plekken te bezoeken waar je als toerist eigenlijk nooit komt. Want wie komt er nou zomaar in een Romadorp in Roemenië of een leegstaand hotel in Letland of in Osijek, waar de gaten van de Balkanoorlog nog in de gevels zichtbaar zijn. Als ik foto's maakte was Peter buiten in de omgeving. Daar maakte hij snapshots van wat hem opviel", vertelt Monique.

Prijsvraag
Zondag 11 september verzorgt zij de informele opening tijdens de Inmarkt. Dan is er in het Brinkhuis een open huis van 13.00 tot 17.00 uur. Monique geeft dan een toelichting op het project, dat zonder Europese subsidie tot stand is gekomen. Er is ook een prijsvraag verbonden aan het project. Meer informatie: youroteens.eu.