Marijke van der Pas (links) en Mariëtte Nieuwboer voor de deur van de Larense basiliek waar de Matthäus Passion wordt opgevoerd.
Marijke van der Pas (links) en Mariëtte Nieuwboer voor de deur van de Larense basiliek waar de Matthäus Passion wordt opgevoerd. Foto: Koosje de Beer

'Elk jaar organiseren wij een mooie Matthäus Passion'

LAREN - Laren zet vrijwilligers in het zonnetje met een avond op 9 september waar iedereen welkom is die iets voor een vereniging, club, kerk of buurt doet. Wij spraken voor het BELNieuws alvast met enkele vrijwilligers over het werk dat zij met hart en ziel doen. Vandaag het verhaal van Mariëtte Nieuwboer en Marijke van der Pas. Zij zijn bestuursleden van de Stichting Laren Klassiek.

door Koosje de Beer

"Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen", zegt Mariëtte beslist. "Voordat ik twee jaar geleden door Leo Janssen werd gevraagd voor het bestuur van Laren Klassiek, was ik verantwoordelijk voor de pr en het werven van vrijwilligers bij Pink Ribbon. Het verzoek van Leo kwam precies op het juiste moment, want na zeven jaar had ik bij Pink een mooi netwerk van vrijwilligers opgebouwd en werd het tijd voor iets anders."
"Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je er altijd iets van leert", luidt haar vervolg. "Ik wist weinig van de muziekwereld, maar in de twee jaar dat ik in het bestuur zit, heb ik wel de grote namen leren kennen. Zo zijn we er best trots op dat we een gerenommeerd dirigent als Ton Koopman hebben kunnen strikken voor het Weihnachtsoratorium dat we 14 december in de Sint Jansbasiliek organiseren en voor de Matthäus Passion in 2017."

Leskist
Marijke kende als muziekdocent deze wereld vanzelfsprekend wel, maar is bestuurslid geworden nadat ze een artikel las over Laren Klassiek. "Ik woon nog niet zo lang in Laren en het leek me een mooie insteek om het dorp van binnenuit te leren kennen", vertelt ze. "En dat is zeker gelukt! Zo ben ik dit jaar bijna twee maanden fulltime beziggeweest met de theatermuziekvoorstelling Cecilia." Deze voorstelling met mime en muziek, bedoeld voor de groepen 1, 2 en 3 van de basisschool, was een bijzonder initiatief om het tienjarig bestaan van Laren Klassiek luister bij te zetten. "Voordat we 800 kinderen naar de basiliek lieten komen, heb ik eerst op alle scholen een gastles gegeven waarin ik het verhaal van Cecilia heb verteld", blikt Marijke terug. "Daarbij kregen de scholen een leskist waarmee de kinderen zelf een waterorgeltje konden maken."
Mariëtte knikt instemmend. "De bewondering van sommige kinderen toen ze de kerk binnenkwamen, zal ik niet snel vergeten. Ook tijdens de voorstelling zelf waren ze muisstil. We zouden dit soort voorstellingen graag vaker willen doen, maar dan met subsidie of sponsoring. We hebben het nu als stichting zelf betaald en ons geld is op."

Matthäus Passion
Het belangrijkste evenement dat de stichting elk jaar organiseert is de Matthäus Passion. "Van dit bekende muziekstuk van Bach zijn verschillende bewerkingen", legt Marijke uit.
"Meestal wordt de bewerking van Mendelssohn uitgevoerd, maar dit jaar hadden we de minder bekende versie van Robert Franz. Ik vond het een spektakel! Vooral ook omdat het klavecimbel was vervangen door een piano forte, een heel groot en imposant instrument dat bijna het hele podium in beslag nam."
De beide bestuursleden zijn nu druk bezig om de marketing en public relations voor de uitvoering op 9 april volgend jaar in gang te zetten. Mariëtte: "We maken bijvoorbeeld nu al afspraken met de omliggende horeca om de mensen in de pauze op te vangen. En voor de lezers is het misschien wel handig om te weten dat ze kaarten kunnen bestellen op onze site Larenklassiek.nl", besluit ze professioneel.