Burgemeester Joan de Zwart-Bloch leest enkele van de punten die inwoners hebben aangedragen tijdens de 'inwonertop' B100.
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch leest enkele van de punten die inwoners hebben aangedragen tijdens de 'inwonertop' B100. Foto: Gemeente Blaricum

Twee derde Blaricummers vindt eigen gemeentebestuur belangrijk

BLARICUM - De gemeenteraad van Blaricum sprak begin deze maand over een reactie op het bestuurskrachtonderzoek van de provincie. De gemeente wil niet gaan fuseren, zoals in het rapport als wenselijk wordt beschouwd, maar gaat samenwerken met een andere gemeente. Of dit Hilversum wordt, vond de gemeenteraad niet zo vanzelfsprekend. De gemeenteraad ligt hierbij op dezelfde lijn met de inwoners.

Dit blijkt onder andere uit de uitkomsten van de enquête die gehouden is onder de inwoners in het kader van een Dialoog over de Toekomst. Hieraan deden bijna 300 inwoners mee. Uit de enquête blijkt dat inwoners het in grote meerderheid (heel) belangrijk vinden dat Blaricum samenwerkt met andere gemeenten. Maar liefst 87,0%. Een minderheid vindt dit niet belangrijk. Tegelijkertijd hecht twee derde van de inwoners aan een eigen gemeentebestuur: 66,8%. Een derde van de respondenten vindt dit niet of helemaal niet belangrijk.
Op de vraag waar het gemeentebestuur zich op zou moeten richten als het intensiever gaat samenwerken met andere gemeenten noemen inwoners met name voortgezet onderwijs, voorzieningen (op het gebied van zorg) en basisonderwijs. Het deel dat 'anders' heeft ingevuld vraagt aandacht voor de aanleg van glasvezel, verkeersveiligheid rondom scholen en het terugdringen van geluidsoverlast en fijnstof (verkeerswegen).
Dat is wat anders dan de samenwerking waar de gemeente op doelt. Die wil dat op het gebied van bedrijfsvoeringstaken doen als bijvoorbeeld personeelszaken, ITC en dergelijke.
Op de vraag 'wat zou er voor u veranderen als Blaricum zou fuseren met een andere gemeente?' zegt een grote meerderheid in de enquête: niets. "Men verwacht een meer professionele organisatie, meer efficiëntie en lagere WOZ-lasten. Ook 'beter bestuur' wordt genoemd", aldus de uitkomsten. Aandacht wordt er gevraagd voor:
-Behoud van identiteit, kernwaarden en gevoel
-Reistijden tot het gemeentehuis (nabijheid)
-Snelheid van dienstverlening door grotere organisatie (log).
"Ook geven diverse respondenten aan in hun toelichting: 'een onmogelijk te beantwoorden vraag. Hangt helemaal af hoe de nieuwe gemeente de verschillende kernen gaat bedienen.' Zij geven aan dat een eventuele nieuwe (rol)invulling van de gemeente bepalend is voor wat een fusie op kan leveren. Verder valt op dat een fusie met Eemnes en Laren voor veel respondenten wel bespreekbaar is, maar met Hilversum minder vanwege het meer stedelijke karakter van die gemeente." Dit laatste heeft de gemeenteraad dus opgepakt bij het besluit om niet Hilversum te noemen als dé gemeente om mee gaan samen te werken.

Als onderdeel van de dialoog met de inwoners was er op 24 september ook een B100 georganiseerd in het Vitus. Tijdens deze 'inwonertop' gingen 79 gelote inwoners met elkaar in gesprek. In drie rondes hebben zij gewerkt van dromen naar denken en naar doen. Uiteindelijk is hiervan een top 9 door de deelnemers opgesteld:
1. Behoud dorpskarakter en identiteit
2. Blaricum Groen en Schoon
3. Geluidshinder A27 decimeren
4. Lopend en op de fiets van kern tot kern
5. Veilig verkeer Blaricum
6. Bruisend Blaricum
7. Bereikbaarheid en Openbaar Vervoer
8. Blaricum authentiek, sterk en vitaal: het begint bij wonen
9. Burgerreflectie: input van onderop
Wat de gemeente met deze top 9 wil gaan doen, is gisteren in de gemeenteraadsvergadering besproken en was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend.