Peter Smit en dochter Sara doen samen met het gezin hun best om al het afval juist te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden.
Peter Smit en dochter Sara doen samen met het gezin hun best om al het afval juist te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. Foto: Koosje de Beer

Peter Smit: 'Onze bak
is bijna restafvalvrij'

BLARICUM - 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij. Dit experiment van het GAD kan op veel enthousiasme rekenen, want in totaal hebben 170 huishoudens in het Gooi de afvalvrijverklaring getekend. Peter Smit uit Blaricum doet met vrouw en kinderen ook mee. "We gaan niet met een weckpot naar de winkel om rijst te halen, maar we proberen wel alles goed te scheiden."

door Koosje de Beer

Met enige trots toont Smit zijn vuilnisbak die in vier compartimenten is verdeeld. Het PMD-gedeelte zit redelijk vol, in het compartiment van het restafval ligt niet meer dan een bodempje. Smit schudt zijn hoofd en haalt er een prop papier uit. "Die hoort hier niet", zegt hij. "Ik hoop dat het een foutje van onze hulp is geweest, want mijn vrouw en kinderen zijn even enthousiast als ik bezig met dit afvalexperiment."
Dochter Sara knikt bevestigend. "Mijn vader heeft tijdens een etentje voorgesteld om mee te doen aan deze actie en het leek ons allemaal een goed idee." Ze heeft het nog niet verteld aan haar klasgenoten, maar die mogen het gerust weten. "Misschien lezen ze het wel in de krant", lacht ze.
Door mee te doen aan de actie wil Smit laten zien dat afval tegenwoordig ook een grondstof is. "Mijn generatie is hier eigenlijk verkeerd in opgevoed", vindt hij. "Afval was rommel waar verder niets meer mee gebeurde. Ik vind het heel mooi dat ze nu eigenlijk van al het afval weer nieuwe producten kunnen maken. Daar werk ik graag aan mee."

Chipszakje
Bewust scheiden gaat echter niet zonder slag of stoot en blijkt soms knap ingewikkeld. Smit laat een chipszakje zien met een aluminium binnenkant. Voor het moment heeft hij er zijn wegwerpbatterijen in gestopt.
"Over dit zakje bestaat verschil van mening", legt hij uit. "Officieel moet deze verpakking bij het restafval, maar er zijn mensen die zeggen dat het ook bij het PMD kan. De afvalscheider zal dan eerder stappen ondernemen om deze materialen ook te verwerken." Hij fronst en kijkt met een schuin oog naar het zakje. "Ik weet het nog niet. Gelukkig zitten mijn favoriete paprikachips in een verpakking die helemaal van plastic is."

Weckpot
Hoewel het gezin door de actie voor een glazen fles chilisaus heeft gekozen, zal Smit niet snel met een weckpot naar de winkel gaan om daar losse rijst in te laten doen. Ook zal het nog even duren voordat hij zijn eigen deodorant zal maken.
"Op het kick-off-feestje van de actie kregen we dit soort tips. Ik kan daar niet zo veel mee", verklaart hij. "We zijn een druk gezin en het moet wel haalbaar blijven. Ik denk dat we naar oplossingen moeten zoeken die voor alle 17 miljoen Nederlanders te doen zijn."

Digitaal platform
Wel vindt hij het leuk dat de deelnemers aan het 100-100-100-experiment ervaringen kunnen uitwisselen. Sara laat het digitale platform zien dat voor de actie is opgezet en waar wekelijks een opdracht voor de deelnemers op staat. Deze week moesten de huishoudens hun afval na het bereiden van een maaltijd laten zien.
"Kijk", zegt ze. "Mijn vader heeft geschreven dat hij zich ergert aan de stickertjes op de appels. Die mogen niet bij het GFT." Smit kijkt naar de foto met het schilletje. "Het zou fijn zijn als ook de producenten rekening houden met het afval scheiden", zegt hij tot slot.

'Mijn generatie is hier eigenlijk verkeerd
in opgevoed'