Van links naar rechts de mannen van Pulling Eemnes: Leo Fennema, Kees Rigter, Geert van der Wardt, Matthijs Lambers en René Nagel.
Van links naar rechts de mannen van Pulling Eemnes: Leo Fennema, Kees Rigter, Geert van der Wardt, Matthijs Lambers en René Nagel. Foto's: Bob Awick

'We zijn enorm verguld met deze waardering voor Pulling Eemnes'

EEMNES - De mannen van Pulling Eemnes hadden werkelijk geen flauw idee toen ze vorige week onder valse voorwendselen naar Café Staal in Eemnes waren gelokt. De plek waar het ooit allemaal begon aan de bar. De award Eemnesser van het Jaar 2016 namen zij met trots in ontvangst.

door Ruth van Kessel

Eigenlijk willen ze alle vijf wel zo'n award op de vensterbank, zo trots zijn de mannen van Stichting Tractor Pulling Eemnes op de eer die hen is toebedeeld. In het lustrumjaar van Pulling Eemnes staan ze ineens wel heel erg in het zonnetje: eerst de Koeientrofee en dan nu ook de award van Eemnesser van het Jaar 2016: ze worden er haast verlegen van. Geert van der Wardt spreekt namens de hele groep: "Er zijn zo veel mensen in Eemnes die zich inzetten voor anderen dat het bijna gek voelt dat wij de award krijgen. Maar we zijn natuurlijk wel heel zichtbaar hier in het dorp. Als Pulling Eemnes er is komen er enorm veel mensen op af, ook mensen die eigenlijk niets met de trekkertreksport hebben. Die komen om de unieke sfeer. De laatste editie hebben we in totaal 5.000 kaartjes verkocht. Dat was vanwege ons lustrum dan ook wel een hele speciale editie."

Trekkers
Op zomaar een avond in 2008 aan de bar in Café Staal ontstond bij Leo Fennema en Kees Rigter het idee om een trekkertrekwedstrijd in Eemnes te organiseren. Hoe leuk zou dat zijn. Wat ze in het nabijgelegen Soest kunnen, kunnen we ook hier in Eemnes, zo was de gedachte. Rigter is een enthousiaste ondernemer met een groot netwerk en Fennema houdt van organiseren en de trekkertreksport. Het tweetal benaderde Matthijs Lambers, René Nagel en Geert van der Wardt. "Als je in Eemnes wat organiseert dan is er meteen altijd veel animo. Ons initiatief kon meteen rekenen op veel enthousiasme", vertelt Van der Wardt vrolijk. En zo was in september 2009 de eerste editie van Pulling Eemnes een feit: het weiland op steenworp afstand van het dorp transformeerde in een professionele trekkertrekbaan waarop 130 tractoren uit de omgeving het tegen elkaar opnamen om een sleepwagen over de grootste afstand te trekken. Een feesttent en dj vergrootte de feestvreugde. Eemnessers omarmden het nieuwe evenement direct en kwamen er in groten getale op af. Een nieuwe traditie was geboren.

Ludiek
Deze zomer vierde Pulling Eemnes alweer haar eerste lustrum. Het tweejaarlijkse evenement wisselt het eerste weekend van september af met de tweejaarlijkse feestweek in Eemnes. Bij elke editie probeert het bestuur een ludiek element aan de trekkertrek toe te voegen om het publiek te blijven triggeren. En dat lijkt aardig te lukken. Het lustrum werd gevierd met een nostalgische caravanrace op de vrijdagavond. Het werd een groot succes, waar in plaats van de verwachte 800 man zeker 2.000 man publiek op afkwam. Van der Wardt: "Dat het zo'n succes zou worden hadden wij ook niet verwacht. Een van ons komt met het idee, we pakken het op en dan is het zo fantastisch dat er met man en macht wordt gewerkt aan de realisatie ervan. Zo heeft de gemeente in allerijl de vergunningen rondgemaakt en voldeed het terrein aan alle strenge veiligheidseisen. Bedrijven sponsoren met geld, met middelen of in natura, 230 vrijwilligers zijn de dag zelf in touw, maar ook al in de aanloop ernaartoe valt er enorm veel werk te verzetten: het aanleggen van de banen - inmiddels hebben we ook een kleibaan - de feesttent, het regelen van een muzikaal programma, de spelletjes voor de kinderen: het is een geoliede machine. Alleen zouden we dat nooit voor elkaar krijgen. Het is dan ook super dat zich bij het bestuur een kernteam van zes personen heeft gevoegd. Dat maakt dat wij als bestuur op de dag zelf ook meer tijd hebben om te genieten van het spektakel van Pulling Eemnes."

Trots
Van der Wardt benadrukt nog maar weer eens dat de award niet alleen het bestuur toekomt, maar net zo goed aan het kernteam, het leger vrijwilligers en de vele sponsoren. "Zonder hen zouden wij niets voor elkaar krijgen. Het is geweldig dat het initiatief in Eemnes zo wordt gewaardeerd en ondersteund. De saamhorigheid blijft en wordt door deze award zeker gevoed. We zijn er echt supertrots op. We zien de organisatie van dit evenement als onze hobby en nu al richten we ons met veel plezier op de editie van 2018."

'Eerst de Koeientrofee en nu deze award, we worden er verlegen van'
Het spectaculaire evenement trekt altijd veel bezoekers.