De winnaars van de award kregen deze in het geheim in de afgelopen weken al overhandigd.
De winnaars van de award kregen deze in het geheim in de afgelopen weken al overhandigd. Foto's: Bob Awick/Koosje de Beer

Blaricummer, Eemnesser en Laarder van het Jaar verrast met award

BEL - De Historische Kring Blaricum met het initiatief BeeldBankBlaricum.nl, Pulling Eemnes en Antoinetty van den Brink zijn respectievelijk de Blaricummer, Eemnesser en Laarder van het Jaar 2016 geworden. De mannen van de Historische Kring Blaricum moesten even wennen aan het idee. Die van Pulling Eemnes hadden het "echt niet verwacht" en Antoinetty van den Brink vindt de award "het mooiste kerstcadeau ooit".

Het BELNieuws reikt dit jaar voor de tweede keer de award uit aan respectievelijk de Blaricummer, Eemnesser en Laarder van het Jaar. Vorig jaar werden Frans Ruijter uit Blaricum, de Historische Kring Eemnes en het Kleinkunstfestival Laren uitverkoren door de jury.

Ook dit jaar werden alle kranten van het afgelopen jaar nog eens zorgvuldig doorgelopen en daaruit kwam een lange lijst met personen en organisaties die op een aansprekende manier in 2016 in Blaricum, Eemnes of Laren in het nieuws waren. Aansprekend kon zijn van inspirerend tot ergerlijk en van bewonderenswaardig tot aangrijpend. Deze personen en organisaties zijn door de redactie een score toegekend op de volgende onderdelen:
- Is/doet iets uitzonderlijks binnen eigen kring en voor respectievelijk Blaricum, Eemnes of Laren
- Inspireert daarmee anderen of zet anderen aan tot actie (daadwerkelijk dan wel potentieel)
- Woont of is actief in respectievelijk Blaricum, Eemnes of Laren
- Draagt bij aan een positieve uitstraling van de gemeente
- Profileerde zich met name in het afgelopen jaar
Daaruit kwam een zogeheten shortlist. Deze is door een jury op dezelfde manier nog eens beoordeeld. Een jury die bestond uit Gusta Sluyters, secretaris WMO-raad Blaricum; Patty de Wit van Grand Café Eemland in Eemnes, met het Kleinkunstfestival winnaar Laarder van het Jaar 2015; Hans Kuperus, voorzitter Bijzonder Laren; Michel Stoeltie van Radio 6FM en eindredacteur Carin van den Berg.

In een juryoverleg bespraken zij hun favorieten voor elke gemeenten en kwamen al snel tot een unanieme keuze voor de uiteindelijke winnaars. Wat vooral zwaar weegt voor de jury is dat de initiatieven veelal zonder overheidssubsidie worden gerealiseerd en er vele uren vrijwilligerswerk in zitten. Dat mag volgens de jury wel eens beloond worden met een stuk erkenning door de award en nog wat extra publiciteit in het BELNieuws. De Larense winnares Antoinetty van den Brink wordt beloond voor al die jaren dat ze de kar trekt bij de Historische Kring Laren. Nu zij haar vertrek heeft aangekondigd is dit bij uitstek een moment om haar eens in het zonnetje te zetten.
Afgelopen weken werden de winnaars allemaal met een smoes bezocht om de award in het uiterste geheim te overhandigen. Best weleens lastig, bijvoorbeeld in Eemnes waar de vijf organisatoren achter Pulling Eemnes in Café Staal wilden afspreken. Antoinetty van den Brink dacht dat het ging om een afscheidsinterview en de heren van de Historische Kring Blaricum zouden wat meer vertellen over de beeldbank.
Lees de juryrapporten en meer op pagina 2, 3 en 5.

Afbeelding
Afbeelding