Stijlvolle gaspitten in de keuken. Ze zijn niet veilig voor het klimaatverdrag.
Stijlvolle gaspitten in de keuken. Ze zijn niet veilig voor het klimaatverdrag.

Nederland wordt aardgasvrij, maar hoe koken we dan?

Hoe zou jouw woning eruitzien zonder de voorzieningen die draaien op aardgas? Misschien is het handig daar toch een voorstelling van te maken, want een 'aardgasvrij' Nederland komt dichterbij.

Bijna honderd partijen ondertekenden eind oktober het manifest 'Aan de slag met wonen zonder aardgas'. Hiermee geven ze concreet aan te beginnen met de transitie naar een aardgasvrij gebouwde omgeving. Het manifest is aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Er is sprake van een revolutie: een ingrijpend gevolg van het klimaatakkoord van Parijs is dat Nederland stopt met het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving. Gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie-initiatieven grijpen deze verandering aan om gezamenlijk de verduurzaming van Nederland te versnellen. De partijen kunnen samen vanaf 2030 een CO2-reductie van ruim 5 megaton per jaar realiseren.

Grote veranderingen
in huis

Maar nu terug naar onze woningen. Wat betekent dit voor thuis? Koken, douchen, centrale verwarming? Hoe doen we dat zonder gas? Als je daar nu nog geen antwoord op weet, dan sta je niet alleen. Op dit moment is 86 procent van de Nederlanders nog niet op de hoogte van de noodzaak om te stoppen met het gebruik van aardgas. De website hierverwarmt.nl geeft antwoord op alle vragen. Zo lezen we onder meer: "Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel 'hybride' oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing."

Gooi en Vechtstreek

Het aardgasverbruik in de Gooi en Vechtstreek is stevig. Op de verbruikskaart op hierverwarmt.nl zien we grote delen van onze regio in de hoogste regionen zitten. In Laren, Blaricum, grote delen van Huizen en bepaalde wijken van Hilversum is het gemiddelde aardgasverbruik meer dan 2500 kubieke meter per jaar. Dan doen ze het in Bussum, Naarden, Muiden en Weesp rustiger aan: 1500 tot 2000 kubieke meter gemiddeld.

Nieuw en oud

Amsterdam maakte bekend dat nieuwe woonwijken niet meer op gas worden aangesloten en bijvoorbeeld van stadswarmte of andere alternatieven gaan profiteren. De komende jaren zullen ook bestaande wijken worden omgezet. In Gooi en Vechtstreek zijn daar nog geen plannen voor.