Gratis vuurwerkbrillen werden zaterdag uitgedeeld, want veiligheid staat voorop.
Gratis vuurwerkbrillen werden zaterdag uitgedeeld, want veiligheid staat voorop. Foto: Bastiaan Miché

Vuurwerkvrije zone doet wat 't moet doen

HILVERSUM – De vuurwerkvrije zone in het centrum levert precies op waar de gemeente op hoopt: op een veilig gebied waar de bezoekers gezellig met elkaar de jaarwisseling kunnen vieren. Oud en nieuw kende geen bijzondere incidenten en in de vuurwerkvrije zone zijn alleen waarschuwingen uitgedeeld. Hilversum spreekt, net zoals vorig jaar, van een succes.

Acht buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) en twee beveiligers hielpen de politie. Zij werden ingezet als extra ogen en oren in de vuurwerkvrije zone. Voor het tweede jaar op rij, na veel juridisch getouwtrek tussen de gemeente en Hilversumse vuurwerkhandelaren, mocht er in het gebied van de Groest, het nieuwe marktplein, de Stationsstraat, de Schapenkamp en de Prins Bernhardstraat geen vuurwerk worden afgestoken. De boodschap was blijkbaar goed overgekomen bij de bezoekers. Op enkele waarschuwingen van de boa's na is alles tijdens oud en nieuw prima verlopen in dit afgebakende gebied.

Omdat consumentenvuurwerk verboden is in dit gebied verzorgde de gemeente om middernacht een centrale vuurwerkshow. Ondanks de regen kwamen honderden Hilversummers naar het marktplein om hier naar te kijken. De show, onderdeel van het feestprogramma Hilversum Viert, zou meer publiek hebben getrokken dan vorig jaar.

Burgemeester Pieter Broertjes blikt tevreden terug op oud en nieuw in zijn gemeente. "De jaarwisseling was vooral een leuk feest op ons mooie nieuwe marktplein", zegt hij. "Het plein liep vol met duizenden mensen die kwamen dansen op de muziek van de Royal Hillbilly Club en kwamen kijken naar de centrale vuurwerkshow. Ook voor kinderen werd eerder die avond van alles georganiseerd, zoals een fakkeloptocht en een kindervuurwerkshow. Ik ben blij dat Hilversummers dit spektakel op prijs stellen en het leuk vinden om op deze manier met elkaar het nieuwe jaar in te luiden. Deze aanpak wordt door steeds meer Hilversummers gewaardeerd", concludeert de burgemeester.

Hilversum kende geen bijzondere incidenten. Dat betekent niet dat de jaarwisseling helemaal vlekkeloos is verlopen. De politie heeft van zaterdag 31 december tot en met 1 januari 7.00 uur zeven personen aangehouden. De arrestaties waren voor het voortijdig afsteken van vuurwerk, openbare dronkenschap, mishandelingen of bedreigingen en baldadigheid. Niet één van deze zaken leende zich voor de supersnelrechtzitting van maandag, zo meldde het Openbaar Ministerie Midden-Nederland.