Liesbeth Boersen is trots op het bereikte resultaat.
Liesbeth Boersen is trots op het bereikte resultaat. Foto: Bob Awick

Liesbeth Boersen: 'Dat dit gelukt is, is fantastisch'

Met de ondertekening van een overeenkomst tussen de gemeente Blaricum en de Alliantie is de toekomst van de sociale woningvoorraad veiliggesteld.

Blaricum De gemeenteraad van Blaricum stemde onlangs unaniem in met een overeenkomst waarmee Blaricum de komende vijftien jaar honderdvijftig toekomstbestendige sociale huurwoningen in het Oude Dorp garandeert.

"Al jaren maak ik me er hard voor dat ook mensen met een bescheiden inkomen in het Oude Dorp van Blaricum kunnen wonen", zegt De Blaricumse Partij-wethouder Liesbeth Boersen. "Dat de woningen behalve betaalbaar ook nog eens bijzonder duurzaam worden, maakt het extra goed nieuws."

Het proces heeft drie jaar geduurd, licht Boersen toe. "De onderhandelingen liepen in het begint niet goed, eigenlijk gewoon stroef." De prestatieafspraken van het vorige college stonden in de weg en stonden haaks op de opdracht die Boersen vanuit de huidige coalitie had gekregen. Van Boersens voorgangers mochten de corporaties namelijk woningen verkopen mits er voldoende overbleven in de sociale sector. Boersen: "En omdat Blaricum in de Blaricummermeent bijbouwt, opende dat de deur om elders in Blaricum woningen te verkopen." En daar was de huidige coalitie op tegen.

"Ten tijde van het vorige college zijn er door de Alliantie veertien huizen verkocht. Er was ruimte voor de verkoop van tweehonderd woningen. Aantrekkelijk voor de Alliantie, maar een doorn in het oog van de nieuwe coalitie. Die wilde het aantal sociale woningen in het Oude Dorp handhaven." Er volgden gesprekken en uiteindelijk was de Alliantie bereid een totaalafspraak te maken over verkoop, verduurzamen en sloop/nieuwbouw. De Alliantie bezit alleen woningen (circa 150) in het Oude Dorp.

Gedurende deze onderhandelingen gaf de gemeente de Alliantie geen toestemming meer voor de verkoop van sociale huurwoningen. "Met als gevolg dat op een gegeven moment zeven betaalbare huurwoningen leeg stonden, omdat De Alliantie geen grote investering wilde doen in het renoveren van deze woningen. Vanuit de bedrijfsvoering van de Alliantie niet onlogisch, maar Blaricum had andere doelen. Wij willen Blaricum-dorp niet alleen voor de betergefortuneerden, maar voor iedereen. Zodat je ook hier een gemêleerde samenleving houdt."

Hoewel Boersen haar poot stijf hield, werd er uiteindelijk door beide partijen water bij de wijn gedaan. Dat betekent dat de Alliantie tóch een paar woningen mag verkopen. "Zeven stuks in de komende vier jaar. Om geld te genereren voor nieuwbouw. Dit jaar mogen er nog drie ("staan veel mensen op wachtlijst"), in 2018 niets en in 2019 en 2020 elk jaar twee woningen verkocht worden." Dat kan tegen een marktconforme getaxeerde waarde en het liefst aan de zittende huurder. Met de verkoop gaat de sociale woningvoorraad er niet op achteruit, want de Alliantie gaat op drie locaties 24 piepkleine seniorenwoningen slopen. "In totaal komen er 33 nieuwe woningen voor terug."

'Blaricum-dorp niet alleen voor de betergefortuneerden'

Wat gaat de Alliantie verder doen? "De komende vijf verduurzaamt de Alliantie haar woningen tot minstens label B. Dat houdt in dat de woningen een warme jas krijgen. Dak, vloer en muren worden geïsoleerd en de bewoners krijgen een aanbod om zonnepanelen te plaatsen." Het gaat in totaal om 94 woningen en het project is rendabel als 70% van de bewoners meedoet. Voordeel? "Lagere energiekosten en een veel gerieflijker wooncomfort. Misschien dat de huur iets omhoog gaat."

De bijdrage van de gemeente per verduurzaamde woning is 4.400 euro. De Alliantie garandeert dat de verduurzaamde woningen zeker vijftien jaar in de sociale huurvoorraad blijven.