Linksonder Crailo, in het midden Tergooi en natuurbrug Naarderhoogt.
Linksonder Crailo, in het midden Tergooi en natuurbrug Naarderhoogt. Foto: Google Earth

Groene input voor in de verkiezingsprogramma's

De Vrienden van het Gooi komen met aanbevelingen voor in de lokale verkiezingsprogramma's. Want in maart zijn er al weer gemeenteraadsverkiezingen.

GOOI Een reeks aanbevelingen van de Vereniging Vrienden van het Gooi moet de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen voor de raadsperiode 2018-2022 groen en cultuurhistorisch verantwoord houden.

De vereniging, die zich sinds 1935 inzet voor behoud van landschap, natuur en cultuurhistorisch erfgoed in het Gooi en omstreken, voorziet dat ook in de komende raadsperiode beslissingen genomen moeten worden waarbij de belangen van landschap, natuur en erfgoed een rol spelen. Hier een greep uit de aanbevelingen.

Goois Natuurreservaat

De VVG zegt blij te zijn met de instemming van de gemeenten met het transitieplan voor het Goois Natuurreservaat (GNR), maar stelt dat daarmee de problemen voor de langere termijn nog niet zijn opgelost. "Het afhankelijk maken van het functioneren van het GNR van fondsenwerving betekent ons inziens in de toekomst een instabiele financiƫle positie van het GNR. Wij vinden dat ongewenst."
En ook: "Windmolens en natuurbegraven als verdienmodel voor natuurgebieden wijzen wij af." De VVG ziet kansen om een duurzame woonwijk te realiseren met een groot aandeel natuur. Het gebied ligt aan de rand van natuurgebied. "Hoge bebouwing past hier niet", zegt de VVG en komt met een stevige eisenlijst: bebouwing in het nieuw ontwikkelde gebied niet zichtbaar vanuit de aanliggende natuurgebieden, integratie tussen natuur en bebouwing, waarborgen dat de natuurbrug functioneert, geen geluids- of lichthinder naar de natuurgebieden en tenslotte geen bedrijfsbebouwing grenzend aan het natuurgebied.

Tergooi

Nieuwe ontwikkelingen op het terrein van het Tergooiziekenhuis in Blaricum, wanneer dat vrijkomt na de voltooiing van de
nieuwbouw in Hilversum, moet van de VVG aansluiten op de natuurlijke omgeving en de directe nabijheid van natuurbrug Laarderhoogt. De natuurvrienden zien ook graag dat het terrein van de Trappenberg, welgelegen te midden van natuurgebieden, wordt teruggegeven aan de natuur.

'Ruimtelijke ordening niet te sturen door bril mobiliteit bekijken'

Parkeren Oud Valkeveen

De VVG verwacht duurzame oplossingen rond speelpark Oud Valkeveen. "De parkeerdruk is zeker op hoogtijdagen onbeheersbaar geworden," zo stelt de VVG, "tot last van natuur, landschap en omwonenden." De vereniging zegt bezorgd te zijn over voorstellen voor het ontwikkelen van een nieuwe, multiculturele ontwikkeling aan de rand van het Gooimeer. De VVG wijst met name aantasting van de oever van het Gooimeer af.

Stichtse Brug

Over het Voorland van de Stichtse Brug stelt de VVG: "Dit heeft zich ontwikkeld tot een rijk natuurgebied. Uitbreiding van bebouwing, ook in het Gooimeer, is ongewenst en in strijd met de beschermde status van het Natuurnetwerk Nederland."

Mobiliteit

Het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) voor de oostkant van Amsterdam verwacht een toename van bereikbaarheidsproblemen in de regio. De VVG wil niet dat de ruimtelijke ordening te eng en te sturend door de bril van mobiliteit wordt bekeken. Het idee dat het Gooi moet zorgen voor forse eigen economische ontwikkelingen en meer werkgelegenheid, vindt de vereniging niet realistisch.