Dick Jonkers eerder dit jaar, toen hij een lintje kreeg.
Dick Jonkers eerder dit jaar, toen hij een lintje kreeg. Foto: Bastiaan Miché

Opnieuw onderscheiding voor vogelbeschermer Dick Jonkers

BLARICUM Vogelbeschermer Dick Jonkers uit Blaricum heeft zaterdag uit naam van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. Deze onderscheiding wordt sinds 1974 door de vogelbescherming uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels.

Dick Jonkers is medeoprichter van de Vogelwerkgroep Het Gooi e.o. en al zijn hele leven op verschillende manieren bezig met de bescherming van vogels.

Al op jonge leeftijd had Dick Jonkers de wens om zich in te zetten voor de natuur. Hij haalde zijn natuurgidsdiploma en ging aan de slag als boswachter. In de jaren daarna ontpopte hij zich als een veelzijdig man. Niet alleen zijn werkzame leven, maar ook zijn vrije tijd besteedt hij aan het beschermen van vogels. Jonkers geeft excursies, voorlichting op scholen, maar doet ook wetenschappelijk onderzoek. Dat leidde tot honderden publicaties. Als reisleider begeleidde hij meerdere vogelreizen naar Zuid-Amerika. Zijn specialiteit is Suriname, waar hij meerdere vogelexcursies heeft begeleid.

De Gouden Lepelaar van Vogelbescherming is uitgereikt in Ankeveen. Daar werd Dick Jonkers verrast tijdens een bestuursvergadering van STORK, de werkgroep voor ooievaars in Nederland. Vorig jaar werd de Gouden Lepelaar uitgereikt aan Jan der Rijt uit Helmond.

Linjte

Op 1 februari van dit jaar werd hij koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten. Locoburgemeester Liesbeth Boersen-de Jong speldde hem toen de versierselen op die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.