De unieke Blaricumse lantaarns.
De unieke Blaricumse lantaarns. Artist impression: Stichting Promotie Blaricum

Feestverlichting Blaricum heeft karakter

Blaricum Blaricum krijgt op initiatief van de Blaricumse Ondernemers Vereniging (BOV) nieuwe feestverlichting met een uniek Blaricums karakter. De feestelijke onthulling vindt op vrijdag 17 november plaats om 18.45 uur aan de start van het jaarlijkse wijnproeverij-evenement georganiseerd door de Stichting Promotie Blaricum.

Met het unanieme besluit vorige week van de gemeenteraad van Blaricum om de nieuwe feestverlichting voor Blaricum voor de komende tien jaar (10.000 euro per jaar) mede mogelijk te maken, werd opnieuw een bijzondere mijlpaal bereikt, aldus Djelko van Es, voorzitter van de Blaricumse Ondernemers Vereniging.
Wat dit project uniek maakt, is dat zo veel verschillende partijen uiteindelijk de handen ineen hebben geslagen om dit project mogelijk te maken. Mensen die Blaricum een warm hart toedragen: winkeliers, ondernemers, private partijen en verenigingen. Heel bijzonder in dat kader is ook de bijdrage van de Stichting Promotie Blaricum die met hun grote donatie het feestverlichtingsproject in een stroomversnelling hebben gebracht.
De feestverlichting komt zowel in het centrum van het Oude Dorp als in het winkelgebied in de Bijvanck, dat feestelijk verlicht zal worden. In het Oude Dorp worden 47 leilindes, 17 grote bomen en de muziektent van warmwit energiezuinige led-verlichting voorzien. In de Bijvanck worden naast enkele bomen bij De Malbak een zestal ornamenten en sfeervolle guirlandes met led-verlichting opgehangen.
Maar wat de kerstverlichting bijzonder gaat maken zijn de unieke 'Blaricumse lantaarns', die vanaf volgend jaar in de grote bomen en de Bijvanck gehangen zullen worden. Het ontwerp, van de Blaricumse architect Djelko van Es, is belangeloos voor dit doel gemaakt. Het ludieke ontwerp is geïnspireerd op het logo van Blaricum. Van het prototype worden dit jaar vijf stuks in een grote boom achter de muziektent gehangen om alvast een mooie indruk voor volgend jaar te geven.
"We hebben zulke enthousiaste reacties over de lantaarns ontvangen dat we de wens hebben er volgend jaar nog meer op te kunnen hangen in het dorp", aldus Djelko van Es. "Dit jaar hebben we budget voor 35 lantaarns. Mogelijk zijn er inwoners of bedrijven die na het zien van de vijf prototypen net zo enthousiast zijn en een donatie willen doen, zodat we kunnen uitbreiden. Laat het ons weten via info@bovblaricum.nl." Ook heeft de BOV de ambitie om een 'consumentenversie' te maken. "Deze worden kleiner en krijgen een constructie zodat ze aan een vlaggenstok bevestigd kunnen worden."