Tijdens de extra raadsvergadering afgelopen donderdag.
Tijdens de extra raadsvergadering afgelopen donderdag. Foto: Leo Janssen

Laren voelt zich bij de neus genomen door provincie

Het provinciale fusiebesluit is hard bij de gemeenteraad van Laren aangekomen. Volgens de PvdA is de teerling geworpen; er is geen weg terug.

Laren De gemeenteraad van Laren is er niet van overtuigd dat het besluit van de provincie (fusie Huizen-Blaricum-Laren) het beste is voor de bestuurlijke toekomst van Laren. "Een deugdelijke argumentatie wordt gemist in de brief", aldus de motie van de fracties van Liberaal Laren, PvdA, Larens Behoud, VVD en CDA. Alleen de D66 stemde tegen deze motie. In die brief wordt de HBL-samenwerking in acht regels afgeserveerd.

In een extra raadsvergadering werd donderdag het fusiebesluit van Gedeputeerde Staten Noord-Holland besproken. Aanvankelijk wilden de VVD en de PvdA / Liberaal Laren / Larens Behoud afzonderlijk een motie indienen, maar de voorzitter van de vergadering, waarnemend burgemeester Rinske Huizinga, stuurde aan op één krachtige motie. Zo geschiedde. De fracties (met uitzondering van D66) vragen het college de bij de gemeenteraad levende vragen te inventariseren en zo nodig juridisch en technisch te (laten) toetsen en deze antwoorden aan de gemeenteraad voor te leggen alvorens deze eventueel worden doorgeleid naar Gedeputeerde Staten.

Is het besluit van Haarlem onherroepelijk? De VVD voelt zich in ieder geval voor het lapje gehouden. Bart de Nie: "Als GS het gebrek aan regionale bestuurskracht en democratische legitimiteit als problemen van hoge prioriteit had gevoeld, dan had zij het lef moeten tonen om direct naar één Gooistad te fuseren. Die sprong durft zij niet te maken. Liever dan de problemen op te lossen, laat ze die bestaan door eerst naar drie gemeenten te willen fuseren met als stip op de horizon één Gooistad." Larens Behoud vindt het voorstel visie missen en ondoordacht. "Haarlem gaat een lastige wedstrijd krijgen", aldus fractievoorzitter Peter Calis. Het CDA is blij met de duidelijkheid, maar leuk is het niet, aldus Erwin van den Berg. Hij hoopt dat de kroonjuwelen veiliggesteld gaan worden. De PvdA vindt dat de gemeenten de hand in eigen boezem moeten steken. "Eenheid was er niet. Een inkoppertje voor de provincie", aldus Marcus van den Brink. Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren ("dit komt Remkes prima uit") stelde nog vragen over de ontmanteling van de BEL Combinatie, dat eigenlijk nog miljoenen nodig heeft om de komende jaren naar behoren te kunnen functioneren. Voor D66 is een HBL-fusie akkoord. "En zo snel mogelijk."

Het college van Blaricum betreurt het dat het voorstel van deze drie gemeenten voor een gemeenschappelijke regeling (GR), die een aantal regionale bestuurlijke taken gezamenlijk zou moeten uitvoeren, in de ogen van Gedeputeerde Staten onvoldoende oplossing biedt om de regionale bestuurskracht te versterken. De zelfstandigheid van de drie gemeenten had met dat voorstel vooralsnog in stand gehouden kunnen worden.
Eemnes vindt het besluit teleurstellend voor de gemeenten Laren en Blaricum.