Gelegenheidskoor Carols in 't Gooi zingt dit jaar kerstliederen uit Engeland en Ierland.
Gelegenheidskoor Carols in 't Gooi zingt dit jaar kerstliederen uit Engeland en Ierland. Foto: Koosje de Beer

Carols in 't Gooi is dit jaar weer terug in Sint Vituskerk met Iers repertoire

Na het succes van vorig jaar brengen Hetty Eijbers en Marlies Huitink gelegenheidskoor Carols in 't Gooi weer bij elkaar in de Sint Vituskerk.

Blaricum Vorig jaar liet gelegenheidskoor Carols in 't Gooi traditionele kerstliederen horen in de Sint Vituskerk in Blaricum. Organisatoren Marlies Huitink en Hetty Eijbers kregen voor deze avond heel gemakkelijk ruim honderd koorleden op de been. Pastoor Andrea Geria constateerde stralend dat zijn kerk vol stroomde met bezoekers. Genoeg redenen om dit succes voort te zetten. Carols in 't Gooi geeft op vrijdagavond 8 december weer een concert. Dit jaar met een repertoire met een traditioneel Iers tintje.

Het samenstellen van het koor was ook dit jaar geen enkel probleem, laat Eijbers enthousiast weten. "De aanmeldingen kwamen heel snel binnen. Veel koorleden van vorig jaar wilden ook dit jaar graag komen zingen. Alleen voor de lage partijen zoeken we nog heren. We zingen driestemmige carols en om dit mooi te laten klinken, hebben we meer mannenstemmen nodig. Ook mensen zonder zangervaring zien wij graag komen. Aanmelden kan met een mailtje naar carolsintgooi@gmail.com. Op dit e-mailadres kunnen de mensen ook kaarten reserveren. De kerk is om 19.30 uur open en drie kwartier later beginnen we met het concert."

Voorafgaand aan het concert zijn er drie repetities om samen de kerstliederen te oefenen. "We zingen bekende carols als 'Once in a Royal David's City', 'Torches', 'Ding Dong Merrily on High' en echte klassiekers als 'Silent Night, Holy Night' en 'Joy to the World'", licht de gedreven initiatiefneemster een tipje van de sluier op.

Ook dit jaar zal de Koninklijke Brassband Utrecht het koor met hoorns, trompetten en tuba's begeleiden. "De brassbandleden vroegen ons vorig jaar direct na afloop van het concert of we dit jaar deze avond weer zouden organiseren", weet Eijbers zich te herinneren. "Eigenlijk waren Marlies en ik er ook snel uit dat we dit succes niet konden laten lopen. We dronken samen met de koorleden een glas glühwein en iedereen was zo opgetogen. Dat geeft geweldig veel energie. Bovendien staat het draaiboek nu en dat maakt de organisatie alleen maar gemakkelijker", voegt ze er praktisch aan toe.

Het koor zingt traditionele, meerstemmige Christmas carols die acteur Sjoerd Pleijsier dit jaar zal omlijsten met een raamvertelling. Sopraan Annelie Brinkhof zingt de solo's en violiste Emmy Storms geeft het optreden dit jaar een Iers tintje. Vorig jaar was de kerk op een paar plaatsen aan de zijkant na, vol. Pastoor Andrea Geria herinnert het zich als een mooie gebeurtenis. "Ik zie niet vaak zo veel mensen in mijn kerk die naar kerstliederen komen luisteren", zegt hij tevreden. "Het was een heerlijke avond. Voor mij was het ook bijzonder dat een aantal van mijn parochianen meezong." Voor Maciej Sendecki, ook pastoor van de Blaricumse kerk, wordt het de eerste keer. "Ik was vorig jaar verhinderd, maar ik begrijp dat ik iets heb gemist. Dit jaar hoop ik er wel bij te kunnen zijn", verzekert hij desgevraagd.
Behalve een lied is een carol ook een verhaal. Bekend is het boek 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, maar zo zijn er meer eeuwenoude vertellingen over goed en kwaad, over gierigheid en eigenbelang versus gastvrijheid en mededogen. "Die combinatie van verhaal en zang maakt deze avond zo afwisselend", vindt Eijbers. "Marlies heeft weer een prachtige vertelling met een lach en een traan geschreven. We zijn dan ook heel bij dat Sjoerd het wil vertellen. Ik weet zeker dat hij het verhaal met het nodige theater en dramatiek zal vertolken." Daarna lachend: "En weet je wat zo fijn is? Aan het eind kan iedereen opgelucht ademhalen, omdat het goede toch steeds overwint en de slechteriken tot inkeer komen, want een carol is een verhaal over verbroedering. Net als de avond op 8 december in de Sint Vituskerk."