Rustig herfstweer, in weekeinde wisselvallig en kouder

Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinavië. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Heel lokaal kan er wat lichte (mot)regen vallen, maar op veel plaatsen blijft het droog. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt circa 11 graden. Ook vrijdag is het overwegend bewolkt. De kans op af en toe wat regen is iets groter. Het wordt 9 à 10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag ruimt de wind naar west tot noordwest en neemt iets in kracht toe. Er kunnen enkele buien vallen, maar ook de zon schijnt af en toe. Het wordt met 8 à 9 graden iets kouder. Ook zondag is het wisselvallig. Er vallen een paar buien met lokaal wat hagel. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, wind tussen west en noordwest. Het wordt zo'n 8 graden.

Weetje

In de zonnige herfst van vorig jaar kregen we op 20 november de eerste herfststorm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond plaats op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.