Edwin de Vries, Els Jimkes-Verkade,  Erica Terpstra, Ton Stam en Margriet de Koning Gans.
Edwin de Vries, Els Jimkes-Verkade, Erica Terpstra, Ton Stam en Margriet de Koning Gans. Foto: Bob Awick

De Larense Zomerspelen van 1907 in boekje

Laren In de Larense Boekhandel aan de Naarderstraat 9 heeft zaterdagmorgen de boekpresentatie plaatsgevonden van 'De Larense Zomerspelen van 1907'. Het is geschreven door drs. Margriet de Koning Gans.

De eerste exemplaren werden overhandigd aan Els Jimkes-Verkade (kleindochter van de acteur Eduard Verkade), acteur Edwin de Vries, Erica Terpstra en wethouder Ton Stam.
Het boekje 'De Larense Zomerspelen van 1907' is mogelijk gemaakt door subsidiƫring van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Coen Teulings Stichting.

Mondain

Kunstenaars brachten aan het eind van de 19de eeuw grote veranderingen teweeg in het arme boerendorp Laren. Er verrezen rietgedekte villa's en een luxueus hotel, waar de gasten uit binnen- en buitenland hoogstaand vertier werd geboden. Er speelden strijkjes en dansorkesten en er werden voordrachten gehouden. Laren werd een mondaine uitgaansplaats waar men van heinde en ver in avondkleding naartoe stroomde. In 1905 liet de eigenaar van het hotel, Jan Hamdorff, een zaal aanbouwen waar de schilders hun werk konden exposeren. In 1906 organiseerde hij voor het eerst de Larense Zomerspelen.

In 1907 is een legendarisch geworden opvoering gegeven van het middeleeuwse toneelstuk 'Elckerlyc'. Dat heeft de aanzet gegeven tot de lang uitgebleven vernieuwing van het Nederlandse toneel. Willem Royaards en Eduard Verkade hebben in Laren een doorbraak veroorzaakt, waardoor Nederland als toneelland eindelijk internationaal meetelde. Deze sensationele gebeurtenis, wat eraan voorafging en wat erop volgde, wordt in het door Mathilde van der Hoeven vormgegeven boekje beschreven. Het wordt uitgegeven door de Stichting Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Leo Janssen produkties ISBN 97 89082 258837 en kost 14,95 euro.

Larense schrijfster

Laren werd mondaine uitgaansplaats met publiek in avondkleding

De in Laren woonachtige auteur Margriet de Koning Gans (1942) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden en is medewerker van het Hollands Maandblad en ontving in 2006 de jaarlijkse essayprijs voor haar bijdragen. Eerder verschenen van haar de publicaties 'Poƫtische wandeling door Laren en Blaricum' (2013), een vervolg op 'Literair fietsen door Laren en Blaricum', dat in 2011 was verschenen. De Stichting Laren Literair bestudeert en beschrijft de literaire geschiedenis van Laren en Blaricum.