Ook treurnis in Blaricum over HBL-fusie

Blaricum De fusie tussen Laren, Blaricum en Huizen zit de gemeenteraad van Laren helemaal niet lekker. Maar hoe denken de fracties in Blaricum van dit provinciale besluit? We maakten een rondje langs de fractievoorzitters.

Gerard Knoop (CDA) laat weten dat zijn partij het besluit betreurt. "Maar wij gaan nu onze volledige aandacht richten op het realiseren van een voldragen kernenbeleid dat de karakteristieke waarden van Blaricum zo veel mogelijk zal waarborgen." Een intensieve communicatie met de CDA's uit Laren en Huizen om bij de fusie in 2021 een breedgedragen kernenbeleid te hebben in de drie dorpen staat buiten kijf. "Wij zullen ook stimuleren dat de drie CDA's komen tot een gemeenschappelijke visie op de vijf beleidsterreinen, die een regionale aanpak vergen."
De teleurgestelde Bea Kukupessy (De Blaricumse Partij) begrijpt de doorgezette weg van de provincie niet. "Tientallen jaren strijden we voor de zelfstandigheid van Blaricum, maar de kans dat dit lukt is niet groot. We zullen ons de komende tijd vooral richten op een sterk dorpen- en kernenbeleid om de authenticiteit en identiteit van Blaricum ook als eventuele gefuseerde gemeente veilig te stellen. Als we dan over een aantal jaren toch gefuseerd zijn en Groot Blaricum heten, conform de woorden van een Huizer VVD-raadslid, zullen zaken die wij belangrijk voor Blaricum vinden voor heel lang zijn vastgelegd. En daarmee blijft Blaricum Blaricum."
Voor DAB (Democratisch Alternatief Blaricum) is de fusie geen verrassing, laat Rob Bruintjes weten. "Maar wel de snelheid waarmee dit er door de provincie lijkt te worden doorgedrukt." DAB ziet in Blaricum een dringende noodzaak tot veranderingen in bestuurlijke zin, maar wil wel graag eerst aangetoond zien wat de voordelen van een fusie voor Blaricum precies inhouden. "Het oprichten van wijkraden met rechtstreekse lijnen naar de politiek is bij deze nieuwe samenwerking een must voor de lokale belangenbehartiging." Krampachtig denken dat alles bij het oude gehouden kan worden is volgens Bruintjes een utopie.
Christien Dobbers (VVD) zegt in een reactie: "Het eerlijke verhaal van een onvermijdelijk besluit. Wij begrijpen de emoties, want vooral de lokale partijen maken zich zorgen om hun voortbestaan. Onze inwoners verdienen een krachtiger, efficiënter en democratischer bestuur dat ook opgewassen is tegen de vele taken die de gemeentegrens overschrijden, liefst tegen lagere kosten. Onze invloed binnen deze gemeenschappelijke regelingen is, juist door onze kleine schaalgrootte, erg beperkt. Directe invloed is nog nauwelijks mogelijk. Na tien jaar BEL Combinatie is ons ambtelijk apparaat nog steeds een kwetsbare uitvoeringsorganisatie die overbelast en onderbezet is. Het wordt nu tijd dat we gezamenlijk onze lokale waarden, onze 'bruidsschat', gaan vastleggen in een dorpen- en kernenbeleid."
Carien Bölger van Hart voor Blaricum (HvB) zegt zeer verbaasd te zijn over het provinciebesluit. "HvB vindt de eeuwenoude zelfstandigheid van Blaricum een groot goed en zal zich hiervoor hard blijven maken. Wij vinden in vrijheid samenwerken tussen gemeenten op basis van ieders eigen kracht mooier dan in allerlei ambtelijke en bestuurlijke en gedwongen opschalingsprocessen te verdwalen. Opschaling geeft geen enkele garantie voor goedkoper en beter bestuur. Integendeel, we dreigen onze eigen kracht kwijt te raken en onderlinge verhoudingen worden zodoende in negatieve zin onder druk gezet. Gemeenten hebben in het staatsrecht een belangrijke kerntaak en de provincie Noord-Holland kan hier niet zomaar aan tornen."
Ook Carin Francken (D66) en raadslid Erik van den Broek zijn om een reactie gevraagd. Francken laat weten op vakantie te zijn en van Van den Broek is niets vernomen.