Onbestendig herfstweer

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag zeer zachte maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag en zaterdag het polaire front met regen. In het weekeinde verkeren we net als de afgelopen twee weekenden in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de bekende mix van opklaringen en enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met 13 à 14 graden zeer zacht. De normale temperatuur voor eind november is 8 graden. 's Nachts koelt het niet verder af dan 11 graden. Af en toe schijnt de zon, naast ook bewolking en kans op wat lichte regen. In de nacht naar vrijdag en overdag regent het enige tijd. Het wordt nog zo'n 11 à 12 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde

Zaterdag is er eerst veel bewolking met regen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op, afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van felle opklaringen en enkele buien, waarvan sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 7 graden.

Weetje

November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. De depressies veroorzaken soms zware stormen. De meeste tussen november en april.