Naar de Blaricumse feestweek, inclusief kermis, wordt altijd uitgekeken.
Naar de Blaricumse feestweek, inclusief kermis, wordt altijd uitgekeken. Archieffoto: Bob Awick

Blaricum klaar voor feestweek; inzet politie en boa blijft gelijk

De kermisweek in Blaricum is hét hoogtepunt van het jaar. Echter, voor café Moeke Spijkstra is deze editie een dieptepunt.

Blaricum Het café aan de Torenlaan houdt de deur - vanwege de keukenbrand op 1 juli jongstleden - ook gesloten tijdens de kermisweek. Desondanks blijft de inzet van politie en boa gelijk, laat een woordvoerder van de gemeente Blaricum desgevraagd weten.

"Dit om dezelfde hoeveelheid publiek te kunnen managen als dat nodig is. Verder blijven ook dezelfde verkeers- en veiligheidsmaatregelen van kracht, zoals afzettingen, omleidingen en beveiligingsinzet. Zodra we signalen krijgen dat er meer toeloop is, dus dat de bezoekersdichtheid toeneemt, wordt op last van de politie de beveiliging verhoogd. Dit is zo afgestemd met de beveiligingsorganisatie en staat ook in de verleende vergunningen."
De gemeente heeft bij een groot evenement als de Blaricumse kermis in het bijzonder aandacht voor 'crowd management', wat betekent dat de bezoekersstromen en de dichtheid ervan goed in de gaten worden gehouden.

Patrick Lommers, eigenaar van Moeke Spijkstra, liet vorige week middels een persbericht weten het erg spijtig te vinden dat de kermisactiviteiten dit jaar voor zijn café geen doorgang kan vinden en dat alle optredens van de aangekondigde artiesten zijn geannuleerd. Verder stond er in dat hard gewerkt wordt om de schade te herstellen en zo spoedig mogelijk te heropenen. Er brak vorige week nog wel een relletje uit over dit persbericht bij horecacollega's van Het Vitus en d'Ouwe Tak en de Oranje Vereniging Blaricum omdat de kop van het persbericht suggereerde dat de gehele kermisweek was afgeblazen. Dat werd later met een nieuw bericht door team Moeke Spijkstra hersteld.

Marise Lindeman-van de Koot van d'Ouwe Tak: "Hoe zeer wij het ook betreuren dat Moeke Spijkstra als een van de drie cafés door die nare brand niet op tijd klaar is om open te gaan, zijn de Oranje Vereniging Blaricum, de kermisexploitanten, Het Vitus en d'Ouwe Tak gewoon klaar om van 18 tot en met 22 augustus een geweldig feest voor alle Blaricummers en feestvierders van onze buurgemeentes neer te zetten." Daar sluit Marita Steenbeek van Het Vitus zich nadrukkelijk bij aan. "Iedereen is nu juist eerder welkom bij d'Ouwe Tak en bij ons", aldus Steenbeek. Beide bedrijven zijn extra open. Het café aan de Eemnesserweg ook op zondagmiddag en Het Vitus start om 21.00 uur met de feesten.

Kijk voor het programma op www.oranjeverenigingblaricum.nl, www.hetvitusblaricum.nl of volg de Facebookpagina van d'Ouwe Tak.