De gierzwaluwen bij de Groeve Oostermeent.
De gierzwaluwen bij de Groeve Oostermeent. Foto: Foto's: Albert van der Linden

Gierzwaluwen zijn weer terug

REGIO De natuur is vaak onvoorspelbaar, maar soms ook helemaal niet. Zeer voorspelbaar is de terugkeer van de gierzwaluwen van hun overwintering in Afrika. Ze hebben er dan een tocht van bijna 10.000 kilometer opzitten.

Gierzwaluwen zijn extreem goede vliegers. Ze vliegen met gemak 150 km/uur en zijn zo gewend aan het leven in de lucht dat ze zelfs vliegend slapen. Per dag vangen ze vele duizenden muggen en andere insecten uit de lucht. Daarom zijn ze zeer wendbaar en hebben smalle, sikkelvormige vleugels.

Strompelen

Als de vogels landen is dat om te broeden of omdat er iets mis is. De poten van de gierzwaluw zijn geschikt om aan rotswanden of muren van huizen te hangen, lopen kunnen ze niet echt. Als het moet kunnen ze hooguit een beetje strompelen. Opstijgen vanaf de grond is moeilijk.

Als je ooit een gierzwaluw op de grond aantreft, gooi hem dan nooit in de lucht. De kans is groot dat de vogel (opnieuw) valt. Hang de vogel met zijn klauwen voorzichtig aan een richel of muur met enkele meters vrije ruimte eronder. Een gezonde vogel zal dan zelfstandig wegvliegen.

Afbeelding