De laatste jaren nam het leerlingenaantal van De Scheper al af en nu gaat de school eind van het schooljaar sluiten.
De laatste jaren nam het leerlingenaantal van De Scheper al af en nu gaat de school eind van het schooljaar sluiten. Foto: Bob Awick

De Scheper sluit door tekort aan leerlingen

LAREN - Basisschool De Scheper aan de Kerklaan in Laren sluit aan het einde van het schooljaar zijn deuren. "Al vier jaar zien we dat het leerlingenaantal daalt. We hebben gewoon geen andere keuze", zegt Niek de Kruif, directeur/bestuurder van Proceon, de overkoepelende organisatie waar de school bij is aangesloten.

Het bestuur nam dit besluit begin februari. Daarna was er nog een open dag en weer toonde maar één ouder belangstelling voor de school. "In de onderste klassen zit soms maar één leerling. Dat is niet meer verantwoord. Daar gaat je onderwijshart van bloeden. In totaal zitten daar nog maar elf leerlingen in." Kruif sprak zelf met veel ouders over de beslissing. "De ratio is dan ineens weg en veel mensen reageren emotioneel. Ze hadden het niet zien aankomen en dan is het ineens onheroepelijk. Ik begrijp die emotie, maar kan die beslissing niet meer terugdraaien. Er moet al jaren geld bij. Het is een pijnlijk rotbesluit."

Oplossing
Proceon heeft meteen gekeken hoe de in totaal ruim 60 leerlingen het best verder kunnen met school. "Voor groep 6, 7 en 8 hebben we al een oplossing gevonden bij De Wegwijzer in Eemnes. Hier zijn drie lokalen beschikbaar. De leerkrachten gaan dan mee en zo kunnen we hen hetzelfde onderwijs bieden in hun eigen klassen. Het is met de auto vijf minuten rijden."
Niet alle ouders gaan hierin mee. Enkele van hen hebben gekozen voor Het Noorderlicht in Eemnes. "Deze onderwijsvorm sluit volgens hen beter aan bij wat we nu doen", licht De Kruif toe. De leerkrachten met een vaste baan hoeven zich ook geen zorgen te maken. Die krijgen binnen Proceon weer een plek. Leerlingen uit de lagere groepen zullen wel op zoek moeten naar een nieuwe school.

Vernieuwend
De Scheper was net in 2012 begonnen met vernieuwend onderwijs in het zogeheten carrouselsysteem. Leerlingen krijgen dan op hun eigen niveau les in kleine groepjes. De andere leerlingen kunnen zich dan richten op de weektaak. Daarnaast was de school sinds 2014 een iPadschool geworden. "We hebben gekozen voor onderwijs van de toekomst en daar blijven we in geloven. Als er echter niet genoeg leerlingen komen, dan is onze toekomst misschien nog een stapje te ver."

Redenen
De Kruif geeft een van de vele redenen aan waarom het leerlingenaantal zou kunnen zijn teruggelopen. "Er zijn er misschien wel 5 of 10. Ik ben hier pas ruim een jaar directeur/bestuurder. Het kan aan het aannamebeleid liggen en aan het vergrijzen van de bevolking. Ook zijn er in de laatste jaren vaak directeuren vertrokken. Waar ik naar kijk is het aantal leerlingen. Dat loopt de laatste jaren steeds terug. Als je houdt van het onderwijs dan moet je wel stoppen, want het is niet fijn voor een kind om alleen of alleen maar met jongens in een klas te zitten. Dat klinkt hard, maar je wilt het beste voor de leerling."

Wethouder
Proceon heeft op 4 maart het besluit ook gedeeld met de wethouder van Onderwijs, Leen van der Pols. Dezelfde avond werden er in de gemeenteraad vragen over gesteld. Daar liet de wethouder weten hulp te hebben aangeboden bij het verdere proces. "We hebben nog vragen over het eigendom van het gebouw", zegt De Kruif. "Wij hebben een eigendomsakte uit 1921 en voor zover wij weten staat het gebouw ook in het kadaster nog ingeschreven als ons eigendom. De gemeente zoekt dat nu verder uit. Het belangrijkste is nu echter dat de leerlingen weer goed terechtkomen en daar gaan wij ons hard voor maken."

'De ratio is dan ineens weg en veel mensen reageren emotioneel'