Marloes Eerden tijdens de workshop in de bibliotheek in Huizen.
Marloes Eerden tijdens de workshop in de bibliotheek in Huizen. Foto: Bob Awick

Kunstenares Marloes Eerden: 'Prachtige kunstwerkjes'

Algemeen

BLARICUM - Kunstenares Marloes Eerden, die afgelopen zaterdag gastdocent was bij de open dag van de Kunstuitleen Gooi en Eemland in de bibliotheek in Huizen, heeft genoten van het event. "Het was lekker druk en er schoven zowel kinderen als volwassenen aan. Het was een - vooral een heel laagdrempelig - feest", vertelt de Blaricumse.

De beeldhouwster, die ook les - modelleren in was/brons in het Brinkhuis in Laren en schilderen in Malbak te Blaricum - geeft, legde vooraf de technieken uit en vertelde boeiend over haar eigen beelden. De deelnemers kregen vervolgens een stuk bruine was in handen dat door de warmte van de hand zacht werd, waarna ze ermee aan de slag konden gaan. Eerden: "Ze lieten zich inspireren door dieren, mensfiguren en Etruskische invloeden. Er kwamen prachtige kunstwerkjes uit; zelfs een complete kerststal. Het leuke was dat jong en oud daar zelf verbaasd over was." Ze is tevreden dat ze de schoonheid en de kunst van het beeldhouwen op anderen heeft kunnen overbrengen. De bronzen beelden van Eerden zijn nog tot 19 december in de bibliotheek van Huizen te bewonderen.

Naast vrij werk vervaardigt Eerden beelden in opdracht. Haar kunst is, zowel in binnen en buitenland, in bezit van particulieren, bedrijven en overheid. Bij voorkeur ontwerpt ze awards, zoals de jongerencultuurprijs De Zilveren Kei en de Woman in Science Award voor FEBS/EMBO voor de beste vrouwelijke wetenschapper in Europa. Ook werkt ze regelmatig aan opdrachten voor kunst in openbare ruimtes. Zo is er in mei op de rotonde Verdilaan in Hilversum een joods monument onthuld. Daarnaast exposeerde de kunstenaar in heel Nederland; afgelopen zomer voor de tiende keer in het Singer Museum te Laren, samen met kunstenaarsvereniging Laren/Blaricum.

Uit de krant