Dunia Carrasquer Videl (l) en Pien de Coo (r).
Dunia Carrasquer Videl (l) en Pien de Coo (r). Foto: Aangeleverd

College de Brink valt in de prijzen bij culinaire vakwedstrijd: ‘We zijn heel erg trots’

Mensen

LAREN - Afgelopen maand namen acht vmbo-horeca scholen uit heel Nederland het tegen elkaar op tijdens het Nederlands Kampioenschap Koken en Serveren. College de Brink uit Laren viel zowel bij de regionale als bij de landelijke culinaire vakwedstrijd in de prijzen.

De landelijke wedstrijden bestaan, zoals de naam van het kampioenschap al doet vermoeden, uit de twee categorieën ‘koken’ en ‘serveren’. Voor de twee jury’s is een beroep gedaan op koks en gastheren uit gerenommeerde horecabedrijven. Bij de jurering werd niet alleen gelet op kooktechniek, smaak en hygiëne, maar ook op samenwerking en tempo. “Doordat er veel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) scholen meededen die al sinds leerjaar één koken en serveren, is de druk bij scholen die dat niet hebben, zoals College de Brink extra hoog”, laat een woordvoerder van de Gooise Scholen Federatie weten.

Testen

Elk team bestaat uit drie personen: twee koks en één gastheer/-vrouw. De koks bereiden een viergangen lunch voor zes personen. Het menu werd pas een week voor de wedstrijd bekendgemaakt. Wel is verder van te voren al bekend welke technieken de koks moeten kennen. “Voor de toekomstige koks was er dit jaar een extra opdracht: productherkenning. In een aparte ruimte stonden twaalf producten klaar, die de kandidaat-koks moeten herkennen en benoemen.”

De gastheer/-vrouw doet tijdens de wedstrijd een aantal testen op het gebied van tafeldekken, etiquetteleer, wijnkennis, verkoopkennis en het openen van een fles wijn. “Verder werden de gastheren/-vrouwen beoordeeld op de onderdelen ‘gueridon service’, draagtechnieken, debarrasseren en het bereiden van een alcoholvrije cocktail.” De prestaties van de gastheren en gastvrouwen zijn beoordeeld door Marcel Glas, accountmanager van de Sligro en culinair adviseur en Emma Compernolle, van restaurant de Kromme Watergang dat twee Michelinsterren heeft.

Prijzen

Tijdens het regionale kampioenschap, dat halverwege maart plaatsvond, streed het team van College de Brink tegen de andere Noord-Hollandse scholen en eindigde daarbij op de eerste plaats. Een kleine maand later nam het team het landelijk op tegen de andere regionale winnaars. Tijdens dit Nederlandse Kampioenschap eindigde College de Brink op de derde plek. Het kookteam bestond Pien de Coo en Dunia Carrasquer Videl. “Wij zijn heel erg trots dat ze zo ver zijn gekomen”, aldus begeleider Robert van der Roest.

Uit de krant