Afbeelding
Foto: Albert van der Linden
Column GNR

Herenbezoek

Natuur en Milieu

Onze dames, zoals ik ze altijd noem, hebben afgelopen herfst bezoek gehad van vijf knappe heren. De 126 dames mochten maar liefst vijf weken lang met ze ‘daten’. En niet zonder resultaat, want begin februari zullen we de eerste lammetjes van de Larense kudde verwelkomen! 

Ook in Blaricum is het gezellig geweest. Daar ontvingen 47 dames drie heren. De lammeren van deze kudde verwachten we in maart.

De draagtijd van een schaap is ongeveer vijf maanden. Tijdens hun kraamtijd verblijven alle aanstaande en bevallen mama’s in onze werkstal in Laren. Deze is half december gelukkig weer klaar voor gebruik, want door de storm in februari was de achtergevel naar binnen gevallen en het dak opengeklapt. 

We staan nu nog met de Larense kudde op de Zuiderheide. Half december gaan we via het fietstunneltje bij het Sint Janskerkhof weer naar de Westerheide. Vanaf dat moment worden de ooien ook wat bijgevoerd op stal. In januari bouwen we langzaam de tijd op de heide af en voeren we meer bij. 

Het zwangerschapsverlof voor onze dames start eind januari. Een met stro gevulde stal, goed kuilvoer en Biks dat de drachtige dames net wat extra’s geeft. Dat kunnen ze wel gebruiken, want ze worden tenslotte moeder van één of twee lammeren! Wij als herders kunnen niet wachten op de lammertijd. Het is een drukke tijd, maar geeft ook weer het gevoel van voorjaar, nieuw leven!

Tip: Op tweede paasdag is het weer Lentefeest bij de schaapskooi in Blaricum, zet het vast in je agenda. Daar zijn dan ook de lammetjes te zien!

Rozenn Le Buhan,
hoofd Veeverzorging en herder

Uit de krant