Voorbeelden van werken in de kunstcollectie.
Voorbeelden van werken in de kunstcollectie. Foto: Bob Awick

124 werken van kunstcollectie Laren worden mogelijk afgestoten

Algemeen

LAREN - De Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren heeft de gemeente Laren geadviseerd 29 werken van de Larense kunstcollectie op te nemen in de vaste collectie en de overige werken af te stoten. De ontzameling zal door middel van schenking of verkoop moeten gebeuren.

In 2018 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden tot beheer en ontzamelen van een deel van de BKR-collectie van Laren. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het college door de Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren. 

In totaal bezit de gemeente Laren een collectie van 143 kunstwerken. Indien er besloten wordt om de 124 werken te ontzamelen, zullen de werken eerst aangeboden worden aan belanghebbenden (kunstenaars, familieleden of erfgenamen). Zij kunnen het kunstwerk zelf komen ophalen op afgesproken tijdstip en zullen moeten zorgen voor het eventueel inpakken van het kunstwerk en het vervoer daarvan. Daarna volgen de stappen schenking, ruilverkoop en opruiming en restcategorie. 

Uit de krant