Rector Loes IJkelenstam laat zien welke maatregelen er bij Laar & Berg zijn genomen om weer veilig naar school te komen.
Rector Loes IJkelenstam laat zien welke maatregelen er bij Laar & Berg zijn genomen om weer veilig naar school te komen. Foto: Bob Awick

Leerlingen Laar & Berg en De Brink weer naar school

Mensen

LAREN - De leerlingen van Laar & Berg en College De Brink mogen dinsdag weer naar school. Dat is bij lange na niet zoals voor de corona-uitbraak. Niet alle leerlingen kunnen tegelijkertijd naar school en ook daar moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Het afstandsonderwijs online blijft dan ook een belangrijke rol spelen.

"Wij zijn in maart gestart met dit afstandsonderwijs en dat gaat zo goed dat ouders en leerlingen hebben aangegeven dit ook door te willen zetten in juni. We gaan leerlingen de gelegenheid bieden om ook op school lessen te volgen. In kleine groepjes en niet klassikaal", vertelt rector Loes IJkelenstam van Laar & Berg.

Voordeel
Dit blijft de school ook doen volgens het rooster dat er nu al is. "Docenten zijn op school om leerlingen te helpen met vragen. Het werken op school bied sommige leerlingen veel voordeel. Het is soms moeilijk om het thuis vol te houden met veel afleiding."

"Het gaat nog maar om zes reguliere lesdagen. Vanaf 10 juni begint onze achtdaagse toetsweek voor alle leerlingen. Deze staat altijd eind van het jaar gepland en is de derde van het jaar. We zien het weer opstarten van de school als een proef voor het nieuwe schooljaar. We verwachten niet dat het dan al mogelijk is om alle leerlingen weer op school te laten komen."

Diploma-uitreiking
Op 4 juni maakt de school aan de examenleerlingen officieel bekend of ze wel of niet geslaagd zijn. Normaliter zouden ze dan naar school komen, maar ook dat gaat niet lukken. "Wel zijn we bezig met het plannen van een diploma-uitreiking in juli, als de regels dan nog wat ruimer zijn. Dit willen we dan in een aantal shifts doen. Deze uitreiking wordt gestreamd, omdat er maar twee mensen per leerling mee mogen."

"Daarna houden we nog een personeelsdag, waarin we iedereen kunnen bedanken voor de inzet en dan is het schooljaar alweer voorbij. Aan de ene kant kijken we er naar uit om leerlingen weer te zien en leerlingen verheugen zich er op. Het zal echter niet zo leuk worden als normaal, de kantine is niet open, ze mogen niet op het schoolplein hangen, dus gezellig is het niet."

De Brink
Bij College De Brink is ook gekozen om het online lesgeven te handhaven. "Het is nog maar voor 3,5 week en dan is het zomervakantie. Leerlingen volgen 's morgens online onderwijs en in de middag komen klassen allemaal twee keer in de week naar school. We hebben de klassen daarvoor wel moeten halveren", legt Onno de Bondt, adjunct-directeur van de school uit.

"In leerjaar 1 en 2 hebben we alleen al 13 klassen en gaat het dus om 26 groepen. Het was dus wel even puzzelen. Daarnaast zijn er in leerjaar 3 zeven praktijkafdelingen die praktijklessen komen volgen. Sommige afdelingen kunnen in een keer komen, omdat deze klein zijn. Bij de grotere afdelingen horeca en media kan dat niet tegelijkertijd en wordt er gerouleerd. Leerjaar 4 is bijna klaar. Hier gaat het om 190 leerlingen. Zij komen alleen nog voor resultaatverbeteringstoetsen om eventueel alsnog te slagen of cijfers te verbeteren."

Opdrachten
Dat leerlingen niet de hele dag naar school gaan of online lessen volgen, betekent niet dat ze daarbuiten niets hoeven te doen voor school. "Leerlingen krijgen opdrachten opgestuurd de ze moeten maken. In de online lessen kunnen ze vragen stellen en kan een docent ze begeleiden. Ze moeten dus ook thuis aan de slag."

Volgens De Bondt zit de grootste uitdaging in het weer opstarten na de vakantie. "Het liefst wil je leerlingen zoveel mogelijk op school hebben. Voor volgend schooljaar verwachten we dat zij zich nog steeds aan social distancing moeten houden en dus 1,5 meter uit elkaar moeten blijven. De hele school is volgeplakt met pijlen en looprichtingen en we hebben zoveel als mogelijk eenrichtingsverkeer. Bepaalde ingangen mogen leerlingen gebruiken om binnen te komen. De anderen zijn alleen uitgangen."

Examenleerlingen
De school bereidt ook voor de examenleerlingen nog een leuke manier om afscheid te nemen voor. "Mentoren zijn daar nu mee bezig en we zullen dat over een langere periode moeten spreiden en korter moeten houden, maar we hechten er veel waarde aan de leerlingen met ouders in kleine groepen komen om hun diploma in ontvangst te nemen. Die moeten ze toch onderteken hier op school en dan kan de mentor ook nog wat zeggen."

"We maken er op die manier dan toch een leuke afsluiting van. Ik herinner mij mijn eigen examentijd nog en dat was stressen, maar ook iets waar je al die tijd naar toewerkt. Sommige leerlingen vinden het wel fijn dat ze nu niet hoefden te stressen, andere missen dat moment om hun studie op deze manier af te ronden juist wel."

Goed kijken
Hij kijkt enorm uit naar het weer open gaan van de school voor de leerlingen. "Een lege school is geen school. Docenten kijken er ook naar uit om de leerlingen weer te zien. We gaan de komende weken goed kijken hoe een en ander loopt en daar ons voordeel mee doen voor aankomend schooljaar."

Uit de krant