Insecten en bijen krijgen eigen ‘Bed & Breakfast’ in Biezembos.
Insecten en bijen krijgen eigen ‘Bed & Breakfast’ in Biezembos. Foto: Hans Brinks

Insecten en bijen krijgen eigen ‘Bed & Breakfast’ in Biezembos

Dieren

LAREN - De insecten en bijen in het Biezembos in Laren krijgen een eigen ‘Bed & Breakfast’. De nieuwe B&B is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Groen Fonds. 

Vrijwilligers hebben het idee voor de B&B aangemeld bij het Groen Fonds. Het voorstel is één van de dertig vrijwilligersinitiatieven die in de prijzen gevallen is.

Cruciaal belang

Honingbijen en andere bloembezoekende insecten zijn van cruciaal belang voor de bestuiving van bloeiende planten, omdat deze daarmee meer zaden en vruchten produceren als voedselgewas. De nieuwe verblijfsplek voor de dieren krijgt een bijenburcht van zand, leem en dakpannen (Bed) voor grondnestelende solitaire bijen. Daarnaast worden er bloeiende struiken en planten geplant (Breakfast).

Opvallend

Dit jaar klopten 54 vrijwilligersorganisaties aan bij het Groen Fonds met een projectidee en dertig vrijwilligersprojecten hebben een prijs ontvangen. De provincie Noord-Holland kent met dit fonds 45.000 euro toe aan de initiatieven. “Wat opvalt zijn de vele aanvragen om plekken dichtbij te ‘vergroenen’ zoals het maken van voedselbosjes of het opknappen van bijzondere stadstuinen”, vertelt Nienke Kwikkel, programmamanager Betrekken bij Groen. “Noord-Hollanders waarderen een natuurlijke leefomgeving en willen daar echt actief aan bijdragen.”

Uit de krant