Kunnen Laren en Blaricum door samenwerking met Huizen een fusie ontlopen?
Kunnen Laren en Blaricum door samenwerking met Huizen een fusie ontlopen? Foto: Pixabay

Provincie: 'Kom met uitgewerkt voorstel samenwerking'

Politiek

BLARICUM/LAREN - De provincie heeft de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren laten weten dat zij moeten komen met een uitgewerkt voorstel voor samenwerking in de eerste week van oktober. Dan kan de provincie dit meenemen in het besluit over de herindeling en een eventuele fusie tussen de gemeenten.

"De raden van Laren, Blaricum en Huizen hebben naar aanleiding van de gevoerde open overleggen een gezamenlijke zienswijze vastgesteld op respectievelijk 28 juni, 4 en 13 juli 2017. Hierin delen zij mee te werken aan een voorstel aan de provincie", staat in de brief van de provincie.

Zelfstandig
"De inzet is om als gemeenten zelfstandig te blijven en gezamenlijk een stap te zetten om bij te dragen aan versterking van de regionale bestuurskracht. Kern van het initiatief is het mandateren van wethouders om namens Blaricum, Huizen en Laren te acteren op regionale dossiers."

"Hiervoor willen de gemeenten een lichte gemeenschappelijke regeling in het leven roepen. De gemeente Eemnes zou desgewenst ook kunnen deelnemen. De raden spreken ook uit de ambtelijke samenwerking te willen verbreden en versterken om de kwetsbaarheid ook in termen van dienstverlening en bedrijfsvoering te verminderen."

Ambtelijke organisatie
"De raden van Blaricum en Laren hebben een motie aanvaard, waarin B&W worden verzocht te streven naar één ambtelijke organisatie voor Huizen en de BEL. De drie gemeenten vragen in hun zienswijze hoe wij aankijken tegen deze initiatieven."

"Wij hebben in bestuurlijk overleg op 21 juli aan de burgemeesters van Blaricum, Eemnes, Huizen en Laren meegedeeld dat een uitgewerkt voorstel (en als het mogelijk is ook de raadsbesluiten) uiterlijk in de eerste week van oktober beschikbaar moet zijn om betrokken te worden bij onze besluitvorming op 7 november."

Geloofwaardig
"Het plan dient aan de volgende voorwaarden te voldoen om als serieus te worden beoordeeld: Het plan moet geloofwaardig en overtuigend zijn. Het beoogde model met de lichte gemeenschappelijke regeling zou operationeel moeten zijn in 2018."

"De gemeenten willen met dit voorstel bijdragen aan het versterken van de regionale bestuurskracht. De regeling zou daarom gepaard moeten gaan met een evaluatie na twee jaar (begin 2021)."

Evaluatievraag
"De evaluatievraag zou dan (globaal) kunnen zijn: Werkt het model zoals in de gemeenschappelijke regeling vastgelegd en levert dit een bijdrage aan het versterken van de regionale bestuurskracht?"

"Verder verwachten wij dat, indien uit de evaluatie blijkt dat het beoogde resultaat uitblijft en het niet komt tot een versterkte regionale bestuurskracht, de gemeenten alsnog besluiten tot een bestuurlijke fusie."

Uit de krant