Het Monument voor de Joodse Kinderen.
Het Monument voor de Joodse Kinderen. Foto: Laar & Berg

Herdenking joodse kinderen uit Larens kindertehuis: ‘vermoord tijdens de Holocaust’

Historie

LAREN - Inwoners van de BEL-gemeenten herdenken aanstaande woensdag 17 april joodse kinderen die zijn overleden in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vindt plaats bij het Monument voor de Joodse Kinderen dat staat bij middelbare school Laar & Berg.

Het monument bestaat uit een cortenstalen sculptuur van 3,5 meter hoog en een plaquette met de namen van de 48 kinderen en de vier stafleden van de Berg-Stichting die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Joods kindertehuis

De Berg-Stichting was een Joods kindertehuis dat van 1911 tot 1963 in Laren gevestigd was, op de plaats waar nu middelbare school Laar & Berg staat. Sinds 2017 heet het plantsoen waar het monument staat het Reitsemaplantsoen, genoemd naar Jan Reitsema (1894-1968). Hij was van 1929 tot 1960 directeur van de Berg-Stichting. Tijdens de bezetting redde hij het leven van vele tientallen pupillen.

Het herdenkingsprogramma wordt samengesteld door de 150 leerlingen uit de derde klas van de school. Men is vanaf 14:00 uur welkom in de aula. Onder andere kunstenaar en Holocaust-overlever Eric Zilverberg deelt zijn herinneringen. Aansluitend is er gelegenheid om bij het monument een steentje te leggen.

Tentoonstelling

Naast de herdenking is ook de door leerlingen gemaakte tentoonstelling Commemorating and Peacekeeping te zien. Deze tentoonstelling is vanaf 20 april vier weken lang te zien bij Historische Kring Laren. Ineke Hilhorst opent de tentoonstelling officieel op zaterdag 4 mei om 14.00 uur.

De herdenking is na afloop te zien op de website: www.monumentbergstichting.nl

Uit de krant