Afbeelding
Foto: Pixabay

Tegen verdachte van ramkraak op kledingwinkel Match is ISD-maatregel geëist

Mensen

LAREN Tegen de 21-jarige Utrechter die verdacht wordt van een ramkraak op 9 oktober op kledingwinkel Match aan de Brink is een ISD-maatregel geëist waarbij hij maximaal twee jaar de cel in gaat.

Hij werd kort na de overval aangehouden en bekende betrokken te zijn geweest bij de overval. Er werd niets buit gemaakt. Dat was vorig jaar anders. Toen werd in dezelfde winkel op hetzelfde tijdstip een soortgelijke kraak gezet. Rond dat tijdstip hangt de nieuwe collectie in de winkel. In 2019 werden zo’n zestig kostbare jassen weggenomen. “Dit moet stoppen”, zei de wanhopige eigenaar tijdens de rechtszitting in Lelystad. “Het gaat mij niet om de jassen, maar al het werk, het gedoe, de rotzooi, mijn personeel en mijn vrouw. Ik heb problemen met mijn verzekering omdat het nu voor de tweede keer is gebeurd.” Hij heeft er geen woorden voor. “Moet ik stoppen met mijn zaak”´Emotioneel riep hij uit: “Ik ga eraan of iemand anders gaat eraan.”

Winkelpui

Op die vrijdag reed om 03.15 uur een auto tussen de twee paaltjes door, die ter beveiliging zijn geplaatst om juist een overval als deze te voorkomen, en ramde de winkelpui van kledingzaak Match, die bestaat uit drie zaken naast elkaar die onderling verbonden zijn. Het veroorzaakte een enorme ravage van glassplinters. Een bovenbuurman zag drie auto’s wegrijden. Na een achtervolging kon de politie uiteindelijk de auto waar de verdachte in zat, stoppen. 

Doodsbang

De Utrechter verklaarde dat hij een enorme schuld had en dat hij was gedwongen om mee te doen. “Waarom ging u niet naar de politie toen u bedreigd werd”, vroeg de voorzitter van de rechtbank. “Kunt u mijn veiligheid verzekeren”, vroeg de verdachte. Hij was doodsbang en wil om die reden ook verhuizen uit Utrecht. De officier gelooft dat verhaal. Hij kent de verdachte, met wie hij samen op een Weekendschool zat, en heeft verteld over zijn werk en de verdachte over zijn leven met justitie. Hoe hij vanaf zijn dertiende met de politie in aanraking was en vanaf zijn achttiende jaar cel in cel uit ging. Hij wilde dat niet meer en was heel goed bezig. Totdat de politie hem weer oppakte. 

ISD-maatregel

De officier noemde het heel jammer dat hij de verdachte weer in de rechtbank zag. “Je was ontzettend goed bezig. Het is echt doodzonde.” Om die reden dringt hij er op aan dat de verdachte de ISD-maatregel gaat uitzitten. “Er moet een stevig kader komen, zodat hij daarna snel weer aan de slag kan.”De verdachte gaf aan dat ook te willen om op die manier weer met een schone lei te beginnen.

De uitspraak is op 30 december.

Uit de krant