Karin Kos: "Ik ben blij dat ik de organisatie in een goede staat overdraag."
Karin Kos: "Ik ben blij dat ik de organisatie in een goede staat overdraag." Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Karin Kos treedt terug als directeur Goois Natuurreservaat: ‘Mijn gezondheid laat het helaas niet toe om door te gaan’

Mensen

BEL - Directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat Karin Kos legt haar werkzaamheden per 1 mei neer. Dat heeft zij in overleg met het bestuur besloten. Haar gezondheid maakt het haar onmogelijk de functie van directeur nog langer te vervullen.

Kos, directeur sinds 2019 als opvolger van Karen Heerschop, stopt met pijn in het hart. “Mijn gezondheid laat het helaas niet toe om door te gaan met het werk waar ik zo van heb genoten. Ik ben blij dat ik de organisatie in een goede staat overdraag”, zegt ze. 

Als bioloog en ‘erfgooiersdochter’ voelt Karin Kos een sterke verbondenheid met het Goois Natuurreservaat. De Utrechtse groeide op in de Gooise natuur. “Al mijn voorvaderen komen hier vandaan, zij hebben dit landschap gemaakt”, zei zij drie jaar terug in een gesprek met deze krant/website. “Mijn vader, een metselaar, was echt een natuurliefhebber. Nam mij en mijn broer en twee zusjes mee de natuur in. Ik heb altijd gespeeld op de heide.”

Nadat zij onder meer jarenlang werkzaam was in het buiten ging Kos solliciteerde Kos in 2019 voor de functie van directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat. “Vervolgens mocht ik op gesprek komen en na een paar gesprekken was het zover. Van de eerste stapjes op de heide, als Erfgooiersdochter. De liefde voor de natuur. De studie biologie. De omzwervingen rond de wereld. En nu dit. De cirkel is rond”, zei zij in 2021. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Karin Kos. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Over ruim een maand is het echter voorbij. Het Goois Natuurreservaat betreurt dat Kos haar werk niet langer kan voortzetten. Voorzitter Kees-Jan Dosker: “Karin heeft veel betekend voor het Goois Natuurreservaat. Ze heeft rust en een goede basis in de organisatie gebracht na een periode met veel veranderingen en het Goois Natuurreservaat op de kaart gezet. Tijdens haar directeurschap zette Kos zich onvermoeibaar in voor meer draagvlak voor de Gooise natuur. Ze richtte zich op een goede samenwerking met de gemeentes en andere betrokken organisaties. Ze gaf vorm aan de slogan Koester ons groene thuis door middenin een sterk verstedelijkt gebied te laten zien dat het mogelijk is om zowel natuurbeschermer als gastheer te zijn.” 

Carla Kersbergen (teamleider Beleid, Ondersteuning & Externe relaties) zal de rol als waarnemend directeur blijven vervullen totdat de opvolging bekend is.

Bijna 3000 hectare
Al sinds 1932 beschermt Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) natuur, landschap en erfgoed in het Gooi. Het versterken van de Gooise natuur en de biodiversiteit staat hierbij voorop. We zorgen dat deze gebieden met elkaar verbonden zijn, zodat dieren en planten zich veilig kunnen verplaatsen. Waar mogelijk verwerven we nieuwe natuurgebieden. Zo behouden we de natuur voor de generaties na ons. Een kwart miljoen inwoners geniet van deze mooie natuur van bijna 3000 hectare. Koester daarom ons groene thuis!

Uit de krant