De joodse begraafplaats in Muiderberg.
De joodse begraafplaats in Muiderberg. Foto: Harry Mock

Rondleidingen joodse begraafplaats in Muiderberg weer van start

Mensen

MUIDERBERG - Voor het zevende achtereenvolgende jaar worden er weer rondleidingen gehouden op de joodse begraafplaats in Muiderberg. De eerste staat gepland op vrijdagmiddag 19 april. Daarna zullen er nog dertien volgen, steeds op een vrijdagmiddag of een zondagochtend. De rondleidingen zijn gratis en duren ongeveer twee uur. 

De in 1642 gestichte begraafplaats - een rijksmonument - is met circa 45.000 graven de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats in Nederland. Eigenaar is de Joodse Gemeente Amsterdam.

(Tekst loopt verder onder de foto)


 Foto: Harry Mock

Na vertoning van een korte film volgt een wandeling over de diverse velden. Uitleg wordt gegeven over bijzondere zerken en de daarop voorkomende (Hebreeuwse) teksten en symbolen. Voorts wordt aandacht besteed aan de gebruiken rond een joodse begrafenis en enkele andere joodse tradities. Stilgestaan wordt bij het Holocaustmonument, in 1948 geplaatst ter nagedachtenis aan de in de oorlogsjaren uit Amsterdam weggevoerde joodse inwoners.

De data van de reguliere rondleidingen zijn te vinden op de website www.rondleidingenjbm.nl, evenals overige informatie en een aanmeldingsformulier. Voor groepen bestaat tegen betaling de mogelijkheid van een eigen rondleiding op een zelf gekozen datum. Voor info: Marije Wiss, telefoon 06-14942164. E-mail: rondleidingenjbm@gmail.com. Het gidsenteam bestaat uit Rob Bonn, Hugo Landheer, Shosho Loonstein, Harry Mock en Rob Snijders.

Uit de krant