De winnaars van de fotowedstrijd.
De winnaars van de fotowedstrijd. Foto: BEL Combinatie

Gemeentelijke websites toegankelijker; ‘Iedereen moet kunnen deelnemen in de maatschappij’

Mensen

BEL - De gemeentelijke websites van Blaricum, Eemnes en Laren zijn vernieuwd. De achtergrondfoto op de homepagina van de nieuwe sites staan foto’s, gemaakt door een inwoner uit de gemeenten. 

Inwoners van de BEL-gemeenten konden afgelopen tijd meedoen aan een fotowedstrijd. Hen werd gevraagd om een typisch beeld van hun dorp en/of omgeving op te sturen. De winnende foto’s zijn nu te zien als achtergrondfoto.

Toegankelijkheid

Met de nieuwe websites zetten de gemeenten een belangrijke stap in het verbeteren van de digitale dienstverlening. Het verlengen van een paspoort, het checken van de afvalkalender of het doorgeven van meldingen: het kan nu allemaal nog eenvoudiger dan voorheen. “Een toegankelijke en gebruikersvriendelijke website voor inwoners en ondernemers was en blijft het uitgangspunt”, laat een woordvoerder weten.

Om de websites nog toegankelijker te maken is alle onnodige en oude informatie verwijderd en zijn teksten in eenvoudig Nederlands herschreven. Door de vernieuwing is de informatie op de websites makkelijker te vinden en voldoen de gemeenten aan de wetgeving. Daarnaast is de paginastructuur overzichtelijker voor bezoekers. 

Burgemeester Roland van Benthem van de gemeente Eemnes is erg blij met het steeds toegankelijker maken van informatie op de site. “Iedereen moet kunnen deelnemen in de maatschappij. Hoe makkelijker we het voor elkaar maken, hoe beter. Tijdens de vernieuwing van de gemeentewebsite is hier met aandacht naar gekeken.”

Grote stappen

Wethouder Niels Rood van gemeente Laren is ook erg tevreden met de vernieuwing. “We hebben grote stappen gemaakt in de dienstverlening. Als gemeente is het belangrijk dat we met de tijd meegaan. Op deze manier maken we het onze inwoners en ondernemers steeds gemakkelijker om de juiste informatie te vinden”, aldus wethouder Rood.

Wethouder Frans Cornelis van gemeente Blaricum benadrukt dat inwoners en ondernemers gedurende de hele fase van vernieuwing zijn meegenomen om de gemeenten van input te voorzien. “We hebben de afgelopen maanden inwoners, ondernemers en raadsleden met regelmaat betrokken bij testfases. De verbeterpunten namen we uiteraard serieus. Het resultaat mag er zijn.”

Winnaars fotowedstrijd 

De inwoners van de dorpen werden de afgelopen weken gemotiveerd om mee te doen aan een fotowedstrijd. Voor de gemeente Blaricum is gekozen voor de inzending van Niek Arke die een mooi beeld van de Tafelbergheide in Blaricum doorstuurde. Diana Sigmond-Banasch stuurde een prachtig straatbeeld van de Sint Janstraat in Laren. Albert van der Linden won met zijn foto vol met weidevogels in de polder van Eemnes. De winnaars kregen een bloemetje en ontvangen op een later moment een canvas met daarop hun winnende foto.

De winnaars van de fotowedstrijd van de gemeenten drukten op de knop om de websites te lanceren. Zij waren hiervoor uitgenodigd door de BEL Combinatie, de werkorganisatie die de dienstverlening en de totstandkoming van beleid voor de drie gemeenten verzorgt.

Uit de krant