Mogelijk de nieuwe vijver.
Mogelijk de nieuwe vijver. Foto: Gemeente Laren

Laren ziet natuurlijke vijver op Brink wel zitten

Natuur en Milieu

LAREN - Het plan voor een natuurlijke vijver op de Brink kan op grote steun rekenen. Dat blijkt uit de reacties op de online vragenlijst daarover. Zo is 89% van de 150 respondenten het eens of helemaal eens met de stelling ‘Een natuurlijke vijver past bij de Brink van Laren’. 

92% is het (helemaal) eens met de stelling ‘Een natuurlijke vijver is een goede oplossing om regenwater tijdelijk te bergen’. De variant met een pad langs het water, ook wel belevenisvijver genoemd, heeft met 61% de grootste voorkeur.

Onderhoud

De gemeente vroeg ook wat men goed vindt aan een natuurlijke vijver. Veel Laarders noemen dan vooral het natuurlijke aspect, de biodiversiteit, dat het er mooi uitziet en past bij het beeld van de Brink.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)


Een aantal uitkomsten van de enquête. (Foto: Gemeente Laren)

Op de vraag wat men minder goed vindt, wordt het vaakst geantwoord dat men bang is dat het een rommeltje wordt en dat er veel onderhoud nodig is. “Het goede nieuws is dat 53 Laarders hebben aangegeven zeker of misschien op vrijwillige basis een bijdrage aan het onderhoud te willen leveren”, meldt een woordvoerder van de gemeente. 

“Ook is een aantal keer genoemd dat men bang is dat de vijver droog komt te staan. Die angst is gelukkig ongegrond. Het onderste deel van de natuurlijke vijver krijgt namelijk een verdichte bodem, waardoor er altijd water in staat. Als het waterpeil door een bui stijgt, infiltreert het bovenste deel in de omliggende bodem. En mocht het waterpeil te veel zakken, bijvoorbeeld door verdamping in een droge periode, dan kan er grondwater bijgepompt worden, net zoals dat bij de huidige vijver gebeurt.”

Capaciteit

Daarnaast zijn er opmerkingen over de omvang en diepte van de vijver. Een enkeling vraagt zich af of de opslagcapaciteit van 1.400 m3 wel voldoende is. 

“Een argument voor een grotere vijver is dat er op andere plekken in Nederland nog heviger buien zijn gevallen”, aldus de woordvoerder. “Maar uiteraard moet de vijver ook passen in het beeld van de Brink en geen schade aan bestaande bomen opleveren.” Een vervolgstap – die het team van Laren Regenklaar sowieso had gepland – is dan ook om de optimale contouren en diepte te bepalen. 

Verlanglijstje

Daarna gaat het team kijken naar beplanting, zitmogelijkheid en andere zaken. “Ook daarover is massaal meegedacht. Bankjes en afvalbakken zijn wensen die het vaakst werden genoemd, gevolgd door een fontein. Maar bijvoorbeeld ook schuil- en broedmogelijkheden voor eenden, een trap, kunst en informatieborden staan op het verlanglijstje van Laren.”

Het team van Laren Regenklaar verwerkt de ontvangen reacties en de uitkomsten van de verdere uitwerking samen met het college tot een raadsvoorstel. De gemeenteraad van Laren beslist hier vervolgens op 26 april over.

Een uitgebreide samenvatting van de vragenlijst is te vinden op www.larenregenklaar.nl/brink. 

Uit de krant